Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Uplácení v mezinárodním obchodě zůstává velkým problémem, říká zpráva Transparency International

9. 12. 2008 - PRAHA [Econnect/TI]

Transparency International (TI) dnes zveřejnila žebříček, který řadí největší světové vývozce podle tendence jejich firem uplácet v zahraničí. Největší náchylnost k uplácení v mezinárodních obchodních transakcích vykazují Čína, Indie a Rusko, naopak nejmenší sklony k uplácení mají belgické a kanadské firmy.

Výsledky indexu stejně jako v minulých letech poukazují na nedostatečné úsilí na straně vlád exportních zemí. Ty by měly vyvíjet větší tlak na firmy, aby jejich obchodní postupy doma i v zahraničí odpovídaly požadavkům mezinárodních protikorupčních úmluv.

To platí především pro signatáře Úmluvy OECD o podplácení zahraničních veřejných činitelů v mezinárodních obchodních transakcích. Podle vyjádření TI mají signatářské země v této oblasti stále co dohánět, což potvrzuje i každoroční Zpráva o plnění úmluvy OECD (viz http://www.transparency.org/news_room/in_focus/2008/4th_oecd_progress_report).

„Dlouhodobě zůstávají nejzranitelnějšími oblastmi stavební, zbrojní, ropný a farmaceutický průmysl. Je to výzva pro kapitány průmyslu začít se problémem vážně zabývat a něco pro omezení korupce reálně udělat,“ komentuje výsledky BPI 2008 David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International.

Index BPI 2008 (Bribe Payers Index; index plátců úplatků) seřazuje 22 předních mezinárodních a regionálních exportních zemí podle náchylnosti jejich firem uplácet v zahraničí. Index byl sestaven na základě průzkumu Bribe Payers Survey, který pro TI zajistila společnost Gallup International. V rámci průzkumu odpovídalo 2742 manažerů z 26 dovozních zemí. Podrobnější informace o průzkumu a metodologii indexu najdete na www.transparency.org/policy_research/surveys_indices/bpi, žebříček zemí a základní informace o BPI 2008 rovněž na stránce TIC www.transparency.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz