Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace nabízí vánoční stromečky ze zdravého lesa

5. 12. 2008 - BRNO [Econnect/FSC/Hnutí Duha/Fair Trade]

V Brně a Olomouci budou letos poprvé vánoční svátky zdobit borovičky z lesů, kde hospodaří podle mezinárodních pravidel zdravého lesnictví FSC. Vánoční stromky se od příštího čtvrtka (11. prosince) budou prodávat ve Středisku ekologické výchovy Rozmarýnek v Brně Jundrově a v sídlech ekologické organizace Hnutí DUHA v Brně a Olomouci. Cena bude stejná jako za vánoční stromky z běžného lesa, které jsou na trhu.

Michal Rezek, ředitel FSC ČR řekl: „Lidé v Brně a Olomouci dostávají poprvé šanci výběrem vánočního stromečku s ekologickým certifikátem FSC podpořit práci šetrně hospodařících lesníků. Zatím se ekologicky šetrně v souladu se standardem FSC hospodaří jen na necelém jednom procentu českých lesů.”

Jde o první nabídku řezaných vánočních stromků s mezinárodním certifikátem FSC v České republice. Na západ od českých hranic mají spotřebitelé možnost volby stromků ze zdravého lesa již několik let. Ale většina stromků na zdejším trhu zatím pochází z českých a zahraničních plantáží, které pěstují výhradně vánoční stromy.

Vánoční borovičky FSC pocházejí z certifikovaných obecních lesů na nedalekém Svitavsku. Lesníci je pokáceli při takzvaných prořezávkách borovice lesní, což je běžný zásah v hospodářských lesích, který tak jako tak musejí dělat.

Pravidla FSC mimo jiné vyžadují sázet do lesů pestřejší skladbu místních druhů dřevin. Omezují holosečné kácení či chemické postřiky porostů, vylučují umělé vápnění a hnojení a požadují ponechání několika procent lesa v tzv. referenčních plochách, kde se netěží dřevo. Zajišťují tak, že hospodaření nebude les trvale poškozovat.

Certifikaci FSC vytvořili na začátku devadesátých let společně velké mezinárodní ekologické organizace, obchodní a dřevařské společnosti a další partneři. Stala se populární mezi zákazníky a poptávka po dřevě – nebo dřevěných výrobcích – s logem FSC rapidně roste. Na trhu je již více než 20 tisíc druhů výrobků s tímto logem, ze kterých si mohou vybírat i čeští spotřebitelé.

Více o certifikaci FSC na stránkách české pobočky: www.czechfsc.cz.

Prodej stromků ze zdravého lesa v moravských městech je součástí předvánoční kampaně, kterou společně vedou FSC ČR, Hnutí DUHA a Společnost pro Fair Trade. Propaguje zboží s čistým svědomím: bio, fair trade a FSC. Kampaň umožnila podpora Nadace Partnerství. Více www.svetvnakupnimkosiku.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz