Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Maminky i studenti chtějí po městě chodit bezpečně!

28. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Oživení]

Rodinné a kulturní centrum Nová Trojka na dolním Žižkově dnes předalo zástupcům města městské části dopravní studii s návrhy opatření na zvýšení bezpečnosti v okolí centra. RKC Nová Trojka je tak již 18 zařízením, kam docházejí děti, které zmapovalo cesty ve svém okolí. Jedná se o další příspěvek občanů, studentů a dětí ke zvýšení bezpečnosti nejohroženějších účastníků silničního provozu v Praze a ke zvýšení přitažlivosti udržitelné dopravy.

Rodinné a kulturní centrum Nová Trojka na dolním Žižkově se v rámci projektu Bezpečné cesty do školy rozhodlo zmapovat cesty do svého zařízení, kam docházejí zejména maminky s malými dětmi. Ve spolupráci s pražským magistrátem, městskou částí, neziskovými organizacemi (o.s. Oživení a Pražské matky) a projektantem tak řeší nejpalčivější problémy chodců ve svém okolí. „Dle našich zkušeností rozhodně nepatří dolní Žižkov k nejklidnějším částem města, naše mapování chtělo upozornit i na bariéry komplikující chůzi rodičů s kočárky. S novou zástavbou okolo našeho centra přirozeně vzrostla i frekvence automobilové dopravy v okolí. Věříme, že navrhované změny pomohou tuto situaci řešit alespoň v bezprostředním okolí Nové Trojky," říká její ředitelka Martina Pojarová.

Aby Nová Trojka poskytla objektivnější podklady projektantovi a pádnější argumentaci městské části i magistrátu, spojila se s Hudební školou hl. m. Prahy – Gymnáziem Jana Nerudy v sousedství. Vedle maminek z Nové Trojky tak zmapovalo své cesty na dolním Žižkově na 200 studentů gymnázia. Na základě map s nejrizikovějšími místy zpracoval mladý architekt Jan Regal dopravní studii, která hledá řešení a navrhuje úpravu komunikací. „Mapování v obou zařízeních ukázalo na řadu nedostatků, které chodcům ztěžují pohyb a vystavují je zbytečným rizikům, a přitom jsou řešitelné. Mezi ně patří například nedostatečné osvětlení přechodů, bariéry pro kočárky, nevyznačené přechody. S odbory dopravy městské části, magistrátu i Policií ČR jsme dospěli ke shodě, že pro 3 z nejrizikovějších míst (křižovatka Rokycanova x Sabinova, přechody u Hudební školy na Blahoslavově a Českobratrské ulici a křižovatka Jeseniova x Budovcova) navrhne architekt Regal v dopravní studii stavební úpravy, jejichž realizaci se budeme snažit společně prosadit v rámci městského rozpočtu BESIP,“ vysvětluje Jarmila Johnová z o.s. Pražské matky. „Řadu dopravních řešení, která vyšla z mapování v rámci projektů Bezpečných cest, se již podařilo uskutečnit (viz databáze projektů na www.prazskematky.cz v rubrice bezpečné cesty). Od rodičů se nám dostalo pozitivní odezvy, po úpravách nebezpečných přechodů se už tolik neobávají posílat děti do školy samy a více chodí pěšky,“ dodává Petra Lukešová z o.s. Oživení.

"Naším cílem je dosáhnout toho, aby se do projektu mohlo zapojit co nejvíce škol a dětských zařízení, která se rozhodnou řešit otázku bezpečnosti svých žáků a podporovat chůzi nebo jízdu na kole na cestě do školy jako ekologicky šetrný způsob dopravování. Spolupracujeme s pražským magistrátem na přípravě programu, který bude financovat školy a podporovat je v těchto aktivitách,“ vysvětluje dále Lukešová.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz