Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nepokoje v Janově jsou důsledkem dlouhodobého přehlížení ghett v Česku

28. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

Litvínovské sídliště Janov, kde v podělí 17. listopadu vyvrcholily dlouhotrvající problémy mezi jeho romskými a neromskými obyvateli, je podle odhadů jednou z více než tří stovek sociálně vyloučených lokalit v České republice. Podle Karla Nováka, ředitele Programů sociální integrace společnosti Člověk v tísni, je vyhrocení situace v Janově logickým důsledkem celkového neřešení a podceňování problematiky sociálního vyloučení u nás, především ze strany státu.

"Sociální ghetta vznikají v Česku posledních 15 let. Přesto, že se do této problematiky investují značné peníze, stát dosud nenavrhl žádná účinná a systémová opatření, na základě nichž by postižená města byla schopna začít
situaci adekvátně řešit. Místo toho, aby se problematická místa postupně revitalizovala, probíhá zcela opačný trend. Lidí, kteří žijí v podmínkách chudoby a sociálního vyloučení u nás, rok od roku přibývá a situace se stává stále beznadějnější," vysvětluje Karel Novák.

Podle něj musí stát nejdříve městům nabídnout konkrétní nástroje a know how, jak se mají s výskytem ghett na svém území vyrovnat. "Musí je také dostatečně motivovat finančně, aby byla ochotna sama investovat do obnovy svých deprivovaných částí," domnívá se Novák. Zároveň ale zdůrazňuje, že řešení problematiky sociálního vyloučení není vůbec jednoduché, bude trvat desítky let a viníka rozhodně nelze hledat pouze na straně státu.

Vyhrocená situace v Janově vzbudila zájem médií i některých politiků, zůstává však otázkou, zda bude dostatečným impulsem pro to, aby se problematika sociálního vyloučení začala konečně řešit systémově. "Záměr přidat Janov k dvanácti lokalitám, kde působí vládní agentura pro sociální začleňování, je na jedné straně krok správným směrem. Na straně druhé ale opět nejde o systémový nástroj, díky němuž by bylo možné řešit problém existence ghett jako celku," upozorňuje Karel Novák. "V Česku se nachází desítky, respektive stovky míst,
kde se koncentrují sociálně slabé a zadlužené rodiny a které potřebují pomoc stejně jako Janov. Pokud se teď pozornost soustředí výhradně na janovské sídliště, hrozí, že se situace za nedlouho obdobným způsobem vyhrotí někde jinde," varuje Novák.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz