Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

YMCA zahájila výstavu T. G. Masarykovi

27. 11. 2008 - ÚSTÍ NAD LABEM [Econnect]

Křesťanské sdružení mladých lidí YMCA ve spolupráci s Muzeem T. G. Masaryka v Hodoníně a Církví československou husitskou pořádají populárně-historickou výstavu s názvem: T. G. Masaryk – zakladatel evropské demokracie. Pro veřejnost bude výstava otevřena od úterý do neděle (út – so 10:00-17:00; ne 13:00-16:00) v termínu od 27. 11. do 16. 12. 2008 v barokním kostele sv. Vojtěcha.

Slavnostní vernisáž zahájili: ředitel YMCA Filip Hušek, kurátor výstavy Mgr. Daniel Toth, Dr. (zastoupen farářem Janem Hlavsou z Církve československé husitské), generální sekretář YMCA v ČR Mgr. Michael Erdinger a děkanka Filosofické fakulty UJEP PhDr.. Michaela Hrubá, Ph. D.

V rámci výstavy jsou připraveny doprovodné programy pro veřejnost, žáky ZŠ, SŠ a univerzity. Přednášky pro základní a střední školy o T.G.M.: ve čtvrtek 11.12. vždy od 10°°, 11°°, 13°°, 14°°, 15°°, 16°° hod. Délka přednášky je 45 min. zahájení vždy v celou hodinu - přednáší Mgr. Irena Chovančíková - ředitelka Masarykova muzea v Hodoníně. Masaryk a evropanství – úterý 9. 12. od 13 hod. Univerzita J. E. Purkyně - přednáší kurátor výstavy Mgr. Daniel Toth, Dr. – ředitel Husitského teologického semináře Univerzity Karlovy.

Výstava se koná k 90. výročí vzniku a založení Československa, k 158. výročí narození T.G. Masaryka a krajané oslavili 90. výročí návštěvy T. G. Masaryka v Chicagu. Na výstavě jsou prezentovány dobové fotografie ze života TGM, vyznamenání a medaile, části oblečení a další Masarykovi předměty denní i k slavnostní příležitosti.

V rámci výstavy pokračuje Veřejná sbírka pro obnovu Klášterní zahrady Dominikánského kláštera, která byla zahájena v dubnu 2003, a za dobu uplynulých 5-ti let - Veřejných sbírek, do kterých přispěli Ústečané v období let 2003 – 2007 se celkem vybralo 46 tisíc korun. Veřejná sbírka je vždy každoročně zahájena na Zelený čtvrtek a ukončena na Silvestra a v prvním lednovém týdnu se pak za účasti pověřeného zástupce Magistrátu Statutního města Ústí nad Labem, sčítá. Fond Obnovy areálu Dominikánského kláštera je založen na účet číslo: 15769963/0300, var. symbol fondu je 9016.

První informace o existenci církevní stavby na místě dnešního kostela sv. Vojtěcha je možné doložit již roku 1186, kdy český kníže Bedřich provdal v Ústí nad Labem svou dceru za syna míšeňského markraběte Oty. Tato církevní stavba měla v polovině 13. stol. podobu hradu s kostelem, tzv. hradiště. Dále měl velmi pohnutou historii, během ní byl zničen rušením městských hradeb a několikrát přestavěn. Po roce 1989 byl Dominikánský klášter a kostel sv. Vojtěcha v restituci navrácen Řádu bratří kazatelů – dominikánům, který objekt spravoval až do března roku 2004. V roce 1996 odešel z prostor kláštera Národní památkový ústav, za jehož působení byl tento objekt výrazně opraven.

V roce 1999 začala v klášteře působit ústecká pobočka Křesťanského sdružení mladých lidí YMCA. A v roce 2002 začala prostory oživovat a zpřístupňovat veřejnosti. Na jaře 2003 otevřela 1. nízkoprahový klub pro mládež. Mateřské centrum POHÁDKA otevírá v dubnu 2004 v prostorách bývalé zákristie kostela sv. Vojtěcha. V současné době celý objekt spravuje YMCA v Ústí nad Labem (občanské sdružení) a pokračuje v naplňování svého programu: „Oživení areálu Dominikánského kláštera v Ústí nad Labem“.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz