Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival asijských filmů nabízí to nejlepší z Číny, Koreje a Japonska

27. 11. 2008 - PRAHA [Econnect]

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v kinech Světozor a Aero. Přinese filmy z pevninské Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu objevují Wong Kar Wai, Kim Ji-woon a Zhang Yimou. Sobota bude již tradičně ve znamení hororové noci v Aeru.

Festival asijských filmů v letošním roce přináší jak korejské hororové tituly, divácky nejúspěšnější filmy, čínská civilní dramata, velkolepé bojové scény, tak i dvojici japonských obskurních filmů. „Původně uvažované zaměření na Čínu jsme rožšířili a program letošní Filmasie je ve srovnání s předcházejícími lety tvořen větším množstvím menších tematických bloků,“ komentuje program ředitelka festivalu Karla Stojáková. Na filmy můžou diváci vyrazit především do Světozoru, v Aeru se můžou těšit hlavně na korejskou hororovou noc.

Korejské hity: Snímek Hodný, zlý a divný je největší komerční hit tohoto roku, navazující na tradici tzv. mandžuských westernů. Filmasia uvedla už předchozí filmy Kim Ji-woona A Tale of Two Sisters a A Bittersweet Life. Tento film doprovodí tituly Král a šašek (nejúspěšnější korejský film roku 2005), Podle předpisů a Jeníček a Mařenka.

Korejská hororová noc vychází z faktu, že jihokorejské školství je pověstné enormní psychickou zátěží na studenty a nelítostnými přijímacími zkouškami – i o tom vypráví snímky Den D a Příběh z dívčí střední: Memento Mori.

Čínské filmy o střetech kultur: Tato sekce přináší snímek Nehybné kameny, který byl jako první film z prostředí Tibetu natočen samotnými Tibeťany. Film Čínská lázeň je jeden z prvních mezinárodních úspěchů moderní čínské kinematografie a snímek Gua sha masáž je soudní melodrama zasazené do amerického města St. Louis.

Tematický blok Japonské výstřednosti přináší snímek s názvem Jakiniku vs. bulgogi: bitva o hovězí, k němuž je třeba dodat, že bulgogi a jakiniku jsou tradiční pokrmy z rožněného hovězího masa. Bulgogi označuje korejskou recepturu, jakiniku je výraz pro její japonskou variantu. Z toho je zřejmé, že půjde o nelítostný souboj. Druhý snímek Najsovní hvozd: První kontakt charakterizují slova dramaturga Jiřího Flígla: „Žádný příběh, žádná struktura a už vůbec žádná myšlenka. Jen jízda na vlnách absurdního humoru, groteskní fantazie a elektronických beatů.“

V sekci Wu-xia filmy se potkají hity Hrdina a Klan létajících dýk s definitivní (Redux) verzí snímku Na východě ďábel, na západě jed režiséra Wonga Kar Waie. Diváci budou mít možnost srovnat 3 přístupy k populárnímu bojovému žánru plného létajících umělců meče a „nefritových“ jmen.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

1. 12. 2008

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz