Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Turisté podporují ponechání lesů v parku přírodě

24. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Správa šumavského národního parku má ve věci ponechání části lesů přírodě podporu většiny návštěvníků. Turisté akceptují, že se zde může rozmnožit kůrovec. Zjistila to anketa, kterou pod Trojmezenským pralesem u Plešného jezera celé léto provádělo Hnutí DUHA ve spolupráci se Správou NP a CHKO Šumava.

Jaromír Bláha, vedoucí programu Lesy Hnutí DUHA, řekl: „Anketa ukázala, že ponechání lesů přírodě včetně působení kůrovce má podporu větší části návštěvníků šumavského parku. Téměř polovině turistů sice není pohled na suché stromy příjemný, ale od návštěvy oblasti odrazuje pouhá 4% lidí. Třetina návštěvníků naopak chce tato místa navštěvovat opakovaně a pozorovat přírodní proměny lesa. Zato pohled na holiny kde byly kůrovcem napadené stromy vykácené vadí třem čtvrtinám návštěvníkům parku a přes 17% turistů odrazuje od další návštěvy. To je jasná odpověď na otázku co přitahuje a naopak odpuzuje turisty. Prosperita obcí je v národních parcích postavena na turistickém ruchu a ten zase na divoké přírodě. Ostatně analýza příjmů obcí ukázala, že obce uvnitř národního parku mají již teď dvojnásobné příjmy na hlavu než obce těsně za jeho hranicí.“

Téměř 58 % návštěvníků se přiklání k názoru ponechat kůrovcem napadené stromy v prvních zónách národního parku přírodním procesům. K zásahu proti napadeným stromům se kloní 31% dotázaných, 11 % neví. Ankety se zúčastnilo 1337 turistů. K podobným výsledkům došel v září výzkum agentury STEM, která zjišťovala názor Jihočechů.

Anketní lístky u Plešného jezera vyplnili letos i turisté hejtman Jan Zahradník a senátor Tomáš Jirsa, kteří loňskou anketu kritizovali, ministr Martin Bursík a poslankyně Kateřina Jacques. Anketa také podrobněji zjišťovala, jak návštěvníci vnímají suché stromy či holiny vzniklé kácením kůrovcem napadených stromů a zda ovlivní volbu výletních tras. Někteří místní lidé se totiž obávají, že plochy lesů, kde jsou vidět suché stromy, mohou turisty od návštěvy oblasti odradit.

Pohled na suché stromy vadí 46,7 %, nevadí 52,5 % turistů. Od příští návštěvy odradí pohled na suché stromy 3,9 % návštěvníků parku, zatímco naopak 27 % návštěvníků chce tato místa opakovaně navštěvovat. Pohled na holiny vadí 75,9 %, nevadí 23,1 % turistů. Místům s holinami se příště raději vyhne 17,5 % návštěvníků parku.

Lidé, kteří osobně bydlí na Šumavě, dávají kácení přednost o něco častěji (40 %) než turisté odjinud (30 %). Přesto i mezi místními lidmi převažuje názor ponechat první zóny parku bez kácení (55 %). Největší podporu má ponechání lesů přírodě u obyvatel kraje Plzeňského, Pardubického a Ústeckého (74 %), nejmenší naopak u turistů z Vysočiny (44 %).

Se stoupajícím vzděláním a věkem do 50 let vzrůstá podíl názoru návštěvníků, že se v prvních zónách národního parku nemá zasahovat proti kůrovci. Slabší podporu má tento záměr u lidí nad 50 let a u lidí se základním vzděláním. Dotazování prováděli dobrovolníci Hnutí DUHA a praktikanti Jihočeské i některých dalších univerzit. Hnutí DUHA zašle výsledky ankety ministerstvu životního prostředí a hejtmanům Jihočeského kraje i Plzeňského kraje.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz