Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Generace v ohrožení – Ted Schettler varuje před rizikem plynoucím ze znečištěného životního prostředí

26. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Moravskoslezský kraj patří k místům České republiky, kde je zdraví obyvatel extrémně zatíženo špatnou kvalitou ovzduší. Imisní limity jsou zde dlouhodobě překračovány. Týká se to rovněž látek poškozujících reprodukční systém, z nichž významné jsou především imise benzo(a)pyrenu, benzenu a arzenu. Právě reprotoxickým látkám je věnována kniha Generace v ohrožení, kterou přijel do České republiky představit její autor, americký toxikolog Ted Schettler.

„Nejen v Moravskoslezském kraji je potřeba věnovat pozornost látkám působícím na reprodukci, a to především s ohledem na klesající populaci a plodnost. Kniha, kterou představujeme, nabízí ucelený pohled na problematiku i pro laické čtenáře,“ uvedla Mgr. Zora Kasiková, tisková mluvčí sdružení Arnika, které český překlad knihy připravilo.

V žebříčku největších znečišťovatelů reprotoxickými látkami v České republice, který sestavilo sdružení Arnika na základě dat ohlášených do Integrovaného registru znečišťování (IRZ) a dnes zveřejnilo v Ostravě, jsou mezi prvními pěti hned dva provozy z Ostravy (BorsodChem MHZ a ArcelorMittal) a jeden z Třince (Třinecké železárny). Moravskoslezský kraj je v součtu reprotoxických látek ohlášených průmyslovými provozy do IRZ v únicích do ovzduší a do vody na druhém místě, za krajem Zlínským. Problematický je rovněž poletavý prach, na který se vážou nejen tyto, ale celá řada dalších zdraví škodlivých látek, například dioxiny často zmiňované v knize Generace v ohrožení, a jsou následně vdechovány lidmi žijícími v Ostravsko-karvinsko-třinecké aglomeraci.

„V knize Generace v ohrožení (Generations at Risk) se lidé mimo jiné dozvědí, jak se bránit reprotoxickým látkám v životním prostředí a jaká konkrétní rizika představují,“ řekla vedoucí ostravské pobočky Arniky Mgr. Vendula Kubačáková. Hlavním tématem knihy je obecný mechanismus působení toxických látek na reprodukci u lidí, publikace také dává návod, jak se dívat na studie, které zkoumají tento aspekt, ale i dopad chemických látek na zdraví lidí a životní prostředí obecně. Přestože kniha vyšla ve Spojených státech již v roce 2000, představuje stále nejucelenější dílo v této oblasti, které je zároveň srozumitelné i pro laické čtenáře.

Motivy k napsání knihy popisuje Ted Schettler takto: „Rozvíjející se věda ve stále větší míře odhaluje, že reprodukci a vývoj plodu, kojence a dítěte může ovlivnit vystavení znečišťujícími látkám v životním prostředí. Případy neplodnosti, potratů, nízké porodní váhy a některých poruch u narozených dětí narůstají co do počtu v mnoha částech světa. Důležitá data z pokusů a epidemiologických studií u lidí poskytují věrohodné důkazy o souvislosti nárůstu těchto poruch se škodlivinami v životním prostředí. Například olovo, rtuť a některé syntetické chemické látky včetně neurotoxických pesticidů mimo další své vlivy ovlivňují vývoj a funkce mozku vyúsťující v problémy se sníženou pozorností, zhoršenou pamětí a schopností učit se. Některé studie ukazují mechanismus, jak k tomu dochází. Chtěli jsme tyto objevy a znalosti shrnout do jedné knihy, která by byla zároveň užitečná pro čtenáře s různým vzděláním a zaměřením. Nejdůležitějším sdělením knihy mělo být, že úspěšná reprodukce a normální vývoj plodu a dítěte mohou být ohroženy působením mnoha různých častých látek kontaminujících životní prostředí. Vyvíjející se plod a dítě jsou obzvláště vnímavé i na vystavení toxickým látkám v koncentracích, které nemají žádný pozorovatelný dopad na dospělé lidi. Někdy důsledky vystavení toxickým látkám v dětství poznamená jedince na celý život“.

V rámci turné po České republice představil Ted Schettler svou knihu postupně již v Ústí nad Labem a Jihlavě, dnes v Ostravě a zítra ji uvede také v Praze. V Ostravě se navíc setká v rámci přednášky a diskuze se studenty na Fakultě zdravotnických studií Ostravské univerzity (od 13 hodin).

Kniha Generace v ohrožení vyjde v České republice před Vánoci, nyní je možné objednávat ji na adrese arnika@arnika.org (cena 145 Kč). Od poloviny prosince bude rovněž k dostání v knihkupectví nakladatelství Academia (Zámecká 2) v Ostravě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz