Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Přijďte se otestovat na HIV. Organizace Rozkoš bez Rizika nabízí testy zdarma.

27. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/R-R]

1. 12. je den boje proti AIDS a pražská poradna Rozkoše bez Rizika (R-R) nabízí široké veřejnosti testování na protilátky HIV zdarma. Přijďte v pondělí 1. 12 od 10 hod do 16 hod do Rozkoše bez Rizika, Bolzanova 1, Praha 1 (vchod z Opletalovy ulice) a testy Vám budou udělány zdarma a anonymně. K dispozici zde budou sociální pracovnice a zdravotní sestra, které Vám zodpoví Vaše dotazy nebo si zde můžete vyzvednout preventivní materiály (brožurky o HIV a jiných sexuálně přenosných infekcích).

Dalším testovacím místem je Kutná Hora. Mobilní vyšetřovací ambulance vyjede se sociální a zdravotní pracovnicí nabízet testování na HIV a dělat osvětu do Kutné hory. Žlutá ambulance bude testovat v ulici Šultysova od 11 do 15 hod.

Občanské sdružení Rozkoš bez Rizika každoročně otestuje na HIV cca 1700 žen poskytujících placené sexuální služby. V databázi má R-R přes 6 000 žen, které využily služeb R-R. Od roku 1992, kdy byla organizace založena, bylo diagnostikováno 21 případů. V roce 2007 byly diagnostikovány 2 osoby a do listopadu 2008 jedna žena. Většinou se jedná o ženy z bývalého Sovětského svazu.

Rozkoš bez Rizika se snaží pomáhat i v zahraničí. Do Oděsy a do Zimbabwe věnovala mobilní vyšetřovací jednotky s malou gynekologickou ordinací (obě v roce 2004). Sanita v Oděse funguje a díky tomu se lepší celková epidemiologická situace mezi osobami poskytujícími placené sexuální služby (oproti předchozímu období došlo k poklesu HIV pozitivních), ale hlavně se zlepšil postoj a zodpovědnost těchto žen a dívek k vlastnímu zdraví. V roce 2008 zde otestovali 895 osob a z toho jich bylo 130 HIV pozitivních.

V Zimbabwe se o fungování sanity stará partnerská organizace GWAPA a také se jí to daří. Na celostátní Zemědělské výstavě pořádané v srpnu 2007 získal LABAM (mobilní poliklinika) druhou cenu a byl náležitě oslavován všemi důležitými lidmi působícími v oblasti řešení problematiky HIV/AIDS. A přece tyto úspěchy nezajistily mobilní klinice dostatek financí na provoz. Nicméně i tak se podařilo, že organizace GWAPA v roce 2007 navštívila s mobilní klinikou 4 místa: Zvishavane, Shurugwi, Chachacha a Gweru--město. V těchto místech byly v mobilní klinice testovány členky organizace celkem dvakrát -- v dubnu a květnu. Členky byly testovány především na HIV a bylo jim poskytnuto poradenství.

Občanské sdružení Rozkoš bez Rizika je nestátní nezisková organizace, která byla založena již v roce 1992. Cílem sdružení je prevence, diagnostika a léčba sexuálně přenosných chorob a HIV/AIDS a také snížení negativních sociálních důsledků spojených s provozováním prostituce cestou prosazování práv sexuálních pracovnic a jejich integrace do majoritní společnosti. Cílovou skupinou jsou osoby s rizikovým sexuálním chováním a životním stylem. Jedná se převážně o ženy poskytující placené sexuální služby. R-R má dvě pobočky (Praha, Brno) a pět příhraničních týmů. Více na www.rozkosbezrizika.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz