Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Váš vánoční stromek může být živý, na jaře pak vysazený

14. 12. 2004 - PRAHA [Econnect]

Vánoční stromky považujeme za neopominutelný symbol Vánoc. V současné době si již můžeme vybrat, zda budeme mít doma stromek řezaný - tedy položivý, žádný, umělý, či živý. Rozhodnete-li se pro živý stromek - navíc jako sazeničku v květináči, můžete pak pomoci se sázením nového zdravějšího lesa. Sazeničky jedle bělokoré - naší původní dřeviny, které v lesích v minulosti velmi ubylo - můžete letos koupit již popáté na několika místech v Brně, poprvé také v Olomouci a v Liberci. U každého stromku najdete také informace, jak se o něj starat a pozvánku na jarní vysazování na vhodné místo.

V Brně připravuje prodej stromků již pátým rokem několik ekologických organizací pod názvem Vánoční stromky - stromy pro život. Stromečky - sazeničky jedliček si zde můžete koupit za 80,- korun na čtyřech místech (na detašovaných pracovištích Lipky - Lesní školka Jezírko a pracoviště Rozmarýnek, v Ekologické poradně Veronica a ve sdružení YMCA). V Olomouci stromek získáte v knaceláři Hnutí Duha Olomouc a stojí 150,- Kč. Všechny stromečky mají certifikát FSC, což znamená, že pocházejí z ekologicky vedeného lesnictví.

Návod, jak se o stromek před, během i po Vánocích postarat a také termín a lokalitu plánovaného jarního vysazování dostanete při jeho koupi. Na jaře je pak na vás, zda přijdete jedličku vysadit společně s dalšími do lesa v okolí, nebo si jej vysadíte na vlastním pozemku.

Ekologické organizace chtějí touto akcí propagovat větší úctu ke stromům. "Nechceme, aby vánoční stromky byly vnímány jako řezané květiny, které se po použití zahodí. Chceme, aby se změnil konzumní vztah k symbolu Vánoc. Každý člověk by měl mít možnost výběru - řezaný stromeček, žádný stromeček, umělý stromeček a živý stromeček," říká Mojmír Vlašín z ČSOP Veronica.

"Ročně se v České republice prodá přes milion vánočních stromků, které se po svátcích stávají odpadem u popelnic. Kdyby se jen 1% z nich stalo sazenicemi, znamenalo by to vysazení kolem 10 000 vánočních stromků ročně," říká Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

A proč byla vybrána jedle a ne třeba smrk? "Smrk zaujímá více než polovinu všech našich lesů, přestože dřív rostl jen v našich nevyšších horách. Naproti tomu jedle byla v minulosti v našich lesích nejčastějším jehličnanem. Doplatila však na změny, které v přírodě způsobil člověk. V lesích vytvářel holoseče, na kterých jedle usychala, znečišťoval ovzduší, na které je jedle zvlášť citlivá, a v neposlední řadě narušil přírodní rovnováhu tím, že začal udržovat neúnosně vysoké stavy srnců a jelenů, takže zvířata malé jedličky neustále spásají," vysvětluje Miroslav Kutal.

Projekt Vánoční stromky - stromy pro život poprvé realizovala v Brně ČSOP Veronica, Dům ekologické výchovy Lipka a Hnutí Duha v roce 1998. V posledních dvou letech se podílejí i další brněnské organizace: YMCA, Rezekvítek a Nadace Partnerství ve spolupráci se Školním lesním podnikem Masarykův les Křtiny Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně (ŠLP Křtiny). Letos poprvé je možné dostat stromky také v Olomouci. Místní Hnutí DUHA se věnuje soustavné péči o část lesů v okolí Olomouce už několik let. Vysazuje zde listnaté dřeviny, na zimu ochraňuje jedličky proti okusu. Výsadbou dalších jedliček chce dále zlepšovat druhovou skladbu lesů. Výtěžek z prodeje bude využit na další práci ekologické organizace.

V jiných městech ČR však zatím tato možnost chybí. Rozšíření by mohla pomoci také brožura "Vánoční stromky aneb Jak lze ekologicky přívětivým slavením Vánoc přispět k přírodě blízkému stavu našich lesů", kterou letos vydala Veronica. Vedle informací o tom, kde se berou vánoční stromky a jak se k nám tato tradice dostala, nabízí praktické informace pro všechny, kteří by se chtěli k organizace prodeje připojit, představuje také, které to jsou - naše původní dřeviny, které je možné vysadit. Na závěr shrnuje průběh předchozích let projektu Vánoční stromky - stromy pro život. Zvlášť brožura představuje jedli bělokorou a vysvětluje jaké by mělo být její zastoupení v našich lesích. Dnes je jedle u nás kolem 1%, mělo by jí však být až 16%.

Prodejní místa - Brno, Olomouc, Liberec:
- Lipka - detašované pracoviště Lesní školka Jezírko, Soběšice 97
- Lipka - detašované pracoviště Rozmarýnek, Rozmarýnová 6, Brno - Jundrov
- Ekologická poradna Veronica - Dům ochránců přírody, Panská 9, 602 00 Brno
- Sdružení YMCA, Kounicova 3, 602 00 Brno
- Hnutí Duha Olomouc, Dolní náměstí 38, 772 00 Olomouc, tel/fax: 585 228 584
- Liberec: u obchodního domu Tesco, vedle sběrného místa pro recyklaci odpadů ČSOP Armillaria, Bažantí ulice
- Lesní školka Společnosti přátel přírody - u zastávky autobusu č. 15 Harcov – Myslivna

Dodatečně jsme se dozvěděli také o prodeji jedliček v Liberci:
Nabízí je Společnost přátel přírody, která se pěstování sazenic jedlí, ale i dalších dřevin pro obnovu přirozených lesů, věnuje již 10 let. I vánoční jedličky vypěstovali ekologové sami ze semínek jizerskohorských jedlí. Stejně jako v Brně a Olomouci dostanete i v Liberci ke každé 30-50 cm vysoké sazeničce letáček o tom, jak se o stromeček starat a kam a kdy jej na jaře přijít vysadit. Výtěžek z prodeje použijí ekologové na pěstování a výsadby dalších sazenic ohrožených druhů stromů.


Alena Mejstříková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

21. 6. 2007
21. 6. 2007

O Autorech

Alena Mejstříková

Autorka je redaktorka zpravodajství ECN a koordinátorka projektů.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz