Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Londýn v čele boje proti klimatickým změnám

19. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Britský parlament v úterý večer definitivně schválil zákon, který zemi zavazuje snížit exhalace skleníkových plynů do roku 2050 o 80 %. Země se tak stala první na světě, která si takový závazný cíl uzákonila. Legislativa je inspirativní především v tom, že exhalace se podle ní budou snižovat o konkrétní procenta rok po roce.

Martin Mikeska z Hnutí DUHA řekl: „Britové moc dobře vědí, co dělají a zbytek Evropy by neměl příliš otálet. Krom toho, že snižování emisí je jediná možnost jak se realisticky postavit klimatické hrozbě, zákon rozhýbe nová průmyslová odvětví a sníží závislost na dovozu ropy a plynu.“

Hnutí DUHA tento nový bezprecedentní britský zákon uvítalo. Krom snížení emisí skleníkových plynů rozhýbe investice do čistých technologií v hutích, elektrárnách, chemickém průmyslu a dalších odvětvích.

Jednání o přijetí podobného závazku na úrovni celé Evropské unie momentálně finišují v Bruselu. Jedna z částí tzv. klimaticko-energetického balíčku totiž obsahuje i požadavek, aby členské státy snížily své emise skleníkových plynů o 20 či 30 % do roku 2020. Jednání však blokují některé státy v čele s Polskem.

Česká republika s návrhem celounijního opatření souhlasí. Na nátlak velkých podniků ale blokuje reformu obchodování s emisemi. Velcí znečišťovatelé lobbují, aby povolenky k exhalacím nadále dostávali zdarma. Spor se vede hlavně o uhelné elektrárny. Přitom ČEZ si již nyní započítává hodnotu povolenek do ceny elektřiny. Prakticky tedy konečnou cenu neovlivní to, zda bude povolenky od státu dostávat zdarma, či kupovat. Česká republika přitom patří se 12 tunami na obyvatele a rok mezi evropské rekordmany v exhalacích oxidu uhličitého.

Petr Machálek z Hnutí DUHA řekl: „Britský zákon je velmi chytrý. Nejenže bude mít konkrétní dopad v podobě snižování emisí skleníkových plynů. Ale krom toho říká, že se emise budou snižovat krok po kroku, rok po roce, procento po procentu. Tím, že stanoví konkrétní plán na více než 40 let dopředu, umožní průmyslu se postupně a bez problémů transformovat“.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz