Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Greenpeace chce zastavit expanzi Mostecké uhelné do Horního Jiřetína

13. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Greenpeace]

Čtyři dobrovolníci Greenpeace se dnes postavili do cesty obřímu rypadlu KU-800 v uhelném velkolomu ČSA před Horním Jiřetínem v severních Čechách. Dalších třicet aktivistů společně s několika obyvateli Horního Jiřetína rozvinulo na svahu vedle rypadla velký transparent s nápisem „STOP!“.

„Již třetím rokem se snažíme zabránit společnosti Mostecká uhelná, aby srovnala se zemí Horní Jiřetín a Černice kvůli uhlí. Považujeme proto za nutné velmi důrazně upozornit na její současný pokus torpédovat vládní novelu horního zákona. Právě ta by totiž měla umožnit definitivní odpis ložiska uhlí pod Horním Jiřetínem a znemožnit tak další rozšiřování velkolomu,“ vysvětlil smysl dnešní akce Jan Rovenský, vedoucí české energetické a klimatické kampaně Greenpeace.

Vládní novelu horního zákona nyní projednává Poslanecká sněmovna. Právě společnost Mostecká uhelná, a.s., jejímž největším akcionářem je kontroverzní finančník Pavel Tykač, se nyní snaží jejímu schválení zabránit. Ačkoliv se uhelní lobisté pokoušejí poslancům i médiím namluvit opak, institut odpisu zásob z důvodu ochrany životního prostředí současný horní zákon obsahuje. Od roku 1993 obsahuje i povinnost důlních firem poskytnout pro odpis potřebné podklady. Co ale v zákoně chybí, a co se novela snaží napravit, je vymahatelnost této povinnosti.

„Začíná nám opravdu docházet trpělivost,“ uvedl místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt, který se akce Greenpeace symbolicky zúčastnil. „Uhlí sice podle zákona patří státu a ten má teoreticky právo jej kdykoliv odepsat, ale obstrukce Mostecké uhelné tento proces už 14 let blokují. Firma byla státními úřady od roku 1994 opakovaně vyzvána, aby podklady poskytla. Vždycky odpoví, že na jejich přípravě pracuje, a směje se přitom úředníkům do očí. Za porušování zákona jí přitom nyní nehrozí žádný postih. Do horního zákona je proto třeba doplnit přiměřené lhůty i sankce za jejich nedodržení,“ doplnil Buřt.

Současný horní zákon by si podle Greenpeace zasloužil podstatně hlubší změny, než novela navrhuje. I přes svůj zjevně kompromisní charakter je ale vládní návrh důležitým krokem k záchraně Horního Jiřetína a odpisu zásob uhlí pod ním. Greenpeace jej proto podporuje a bude apelovat i na opoziční poslance a rebely ve vládních stranách, aby pro něj hlasovali.

„Pokud by se Tykačovým lobistům podařilo novelu horního zákona potopit, byl by to smutný důkaz toho, že někteří „podnikatelé“ mají v této zemi větší moc než vláda,“ varoval Rovenský.

Dnešní akce Greenpeace je součástí širší série aktivit na ochranu klimatu, které mají v průběhu listopadu přispět k útlumu těžby hnědého uhlí v celé Střední Evropě a snížit tak evropské emise oxidu uhličitého. První z nich bylo včerejší otevření terénní stanice ve tvaru obrovské zeměkoule na hraně uhelného velkolomu v polském Koninu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz