Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Barmská vláda poslala do vězení desítky aktivistů

12. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/BCP]

Obecně prospěšná společnost Barmské centrum Praha (BCP) protestuje proti včerejšímu a dnešnímu odsouzení barmských aktivistů za demokracii v Barmě a vyzývá demokratické vlády a významné osobnosti, aby jednoznačně odsoudili tento krok barmského režimu.

V Barmě byl v pondělí na více než 20 let odsouzen bloger Nay Phone Latt, který získal proslulost za zasílání necenzurovaných zpráv ze země během loňské „Šafránové revoluce“. V úterý pak vojenská junta poslala do vězení zhruba dalších 40 lidí včetně prominentních studentských vůdců, každého až na 65 let, za účast v loňských masových protestech vedených buddhistickými mnichy.

Společnost BCP s lítostí zjistila, že mezi oběťmi svévolné a protiprávní jurisdikce se rovněž nachází paní Su Su Nwei, které byla udělena cena Homo Homini na letošním festivalu Jeden svět v Praze. Nelítostný zásah vojenského režimu opět prokázal, že se Barma na cestu směrem ke demokracii neposunula ani o píď. „Od loňských protestů se počet politických vězňů zdvojnásobil“, říká Sabe Soe, ředitelka BCP.

„Je třeba si uvědomit, že tyto rozsudky neohrožují jen svobodu a životy nevinných osob v Barmě, ale dotýkají se nás všech, neboť principálně útočí i na základní lidská práva a svobody lidí na celém světě, jako je svoboda projevu a přesvědčení a právo na šíření a přijímání informací“, pokračuje Soe.

Barmské centrum Praha uvítalo stanovisko Evropské unie podporující pozici demokratické opozice v Barmě, když ministři zahraničí EU na svém pondělním zasedání v Bruselu prohlásili, že státy EU výsledky voleb v Barmě v roce 2010 neuznají, pokud režim nepropustí všechny politické vězně, včetně nositelky Nobelové ceny míru Aun Schan Su Ťij.

BCP vyzývá členy Rady bezpečnosti OSN, aby si uvědomili, že barmský režim se neřídí svými veřejnými prohlášeními, a že je nutné schválit zavazující rezoluci, která vytvoří reálné předpoklady pro nastolení demokracie v Barmě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz