Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Obchodování s emisemi může rodinám ušetřit 16 miliard korun ročně

4. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/Hnutí Duha]

Šestnáct miliard korun ročně na účtech za vytápění může podle analýzy ekologických organizací českým rodinám ušetřit reforma obchodování s emisemi. Podmínkou je, aby vláda na reformu nejprve – při prosincovém hlasování Evropské unie – kývla a posléze necelou třetinu peněz, které stát získá z aukcí povolenek k exhalacím, použila na granty k zateplování domů.

Šestnáctimiliardovou částku mohou domácnosti ušetřit počínaje rokem 2020. Lepší energetická efektivnost budov zároveň srazí dovoz zemního plynu z Ruska i exhalace skleníkových plynů.

Hnutí DUHA a Centrum pro dopravu a energetiku prosazují, aby majitelé rodinných či bytových domů dostávali granty, které pokryjí polovinu nákladů na zateplení. Vláda by tak každý rok mohla pomoci několika desítkám tisíc domácností. Většina ze zbývajících peněz by šla na snížení stávajících daní. Obě ekologické organizace na příležitost dnes v dopise upozornily příslušné ministry.

Hnutí DUHA začátkem roku publikovalo nezávislou studii, jež mapovala možnosti snižování energetické náročnosti českých budov. Podle kalkulací odpovídají šestinásobku elektřiny, kterou by dodávalo rozšíření uhelných dolů na Mostecku.

Domácnosti pohltí 60 % české spotřeby dováženého zemního plynu, z toho většina připadá na topení.

Ale někteří velcí znečišťovatelé lobbují, aby povolenky k exhalacím nadále dostávali zdarma. Spor se vede hlavně o uhelné elektrárny. Přitom ČEZ si již nyní započítává hodnotu povolenek do ceny elektřiny. Prakticky tedy konečnou cenu neovlivní to, zda bude povolenky od státu dostávat zdarma, či kupovat. V prvním případě vydělají energetické společnosti, v druhém případě stát může peníze od znečišťovatelů využít.

Vojtěch Kotecký z Hnutí DUHA řekl:
„Ministři by neměli peníze za znečišťování prostě utopit v erární kase. Mají jedinečnou příležitost pomoci statisícům domácností snížit účty za vytápění. Každý může mít teplý, pohodlný a zdravý domov – a přitom rodiny ušetří tisíce korun ročně, srazíme exhalace oxidu uhličitého i dovoz plynu z Ruska. Premiér si musí vybrat. Pokud ČEZ dostane povolenky zdarma, zůstanou mu miliardy na kontech. Pokud půjdou do aukcí, peníze mohou dostat rodiny v grantech, které pomohou snížit účty za vytápění, a celé ekonomice se sníží daně.“

Jiří Jeřábek z Centra pro dopravu a energetiku řekl:
„Investice do zateplování domů či výměny kotlů se vyplatí z ekologického i ekonomického hlediska. Dotace rodinám budou motivovat k investičním rozhodnutím, která v dlouhodobém hledisku budou představovat přínos nejen pro ně, ale i pro celou ekonomiku.“


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz