Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ČSOP chrání vzácné druhy na Kamenci

5. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/ČSOP]

Kamenec – to jsou skalnaté stráně se stepními porosty, na které navazují louky a mokřady v nivě Radnického potoka. Nenápadné území skrývá nevšední hodnoty. I proto byl Kamenec navržen do evropské soustavy chráněných území Natura 2000. I proto Český svaz ochránců přírody tuto lokalitu koupil a vybudoval u ní odpočívalo a informační panely.

Co je na Kamenci tak vzácného, že ho chce chránit Evropská unie? Především je zde ideální prostředí pro výskyt vzácných druhů hmyzu. Vyskytují se zde vzácní motýli – modrásci očkovaný a bahenní, soumračníci. Jsou tu i neobvyklé druhy mandelinek.

Péče o Kamenec je náročná. Aby se hmyzu dobře dařilo musíme simulovat původní způsob hospodaření. Pozemky dříve patřily různým vlastníkům a ti na nich hospodařili různě a v různou dobu. Louky díky tomu nebyly nikdy pokosené celé. Hmyz měl tedy možnost bez problému dokončit svůj vývoj. Louky proto kosíme po malých částech v různých obdobích a část se nechává celý rok bez zásahu. Aby Kamenec nezarostl křovinami, musíme průběžně likvidovat také je.

Právě kvůli zajištění optimální péče je část Kamence ve vlastnictví Českého svazu ochránců přírody a stará se o něj, ve spolupráci s dalšími vlastníky, základní organizace ČSOP Radnice. Kamenec jsme mohli odkoupit díky podpoře velkého množství drobných dárců, kteří přispěli na konto sbírky Místo pro přírodu (9999922/0800).
Naším cílem je přiblížit tuto krásnou lokalitu lidem a také je informovat o tom, co pro ni děláme. Na okraj louky jsme proto postavili odpočívalo a dva informační panely.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz