Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti z ghett se v neděli utkají v netradičním fotbalu

7. 11. 2008 - KARLOVY VARY [Econnect/Člověk v tísni]

Nejméně dva tisíce dětí z karlovarského kraje žije podle odhadů v chudobě a sociálním vyloučení. V lokalitách, kde vyrůstají, je až devadesátiprocentní nezaměstnanost a vyskytují se v nich patologické jevy, jako jsou drogy, lichva nebo předluženost domácností. Nabídnout chudým dětem, "z ulice" jinou alternativu trávení volného času, se v září rozhodli pracovníci sokolovské pobočky společnosti Člověk v tísni. Pro letošní podzim pro ně proto připravili tak trochu netradiční fotbalovou ligu, o jejímž vítězi se rozhodne již tuto neděli v Sokolově.

"Před půl rokem jsme v sokolovské lokalitě Alfa pořádali fotbalový turnaj inspirovaný celosvětovým projektem Fotbalem k míru. V zahraničí se tato metoda využívá například při práci s dlouhodobě nezaměstnanými, k potírání rasové nesnášenlivosti nebo třeba pro úklid chudinských lokalit. Právě za tímto účelem jsme turnaj pořádali i my," vypráví Natálie Landová ze společnosti Člověk v tísni. "Každý, kdo se chtěl fotbalu zúčastnit, dostal velký pytel na odpadky, který musel naplnit. Do úklidu lokality se zapojilo pětatřicet dětí a deset dospělých, kteří společně nasbírali přes padesát pytlů odpadků," přibližuje smysl utkání Natálie Landová.

"Zdejší rodiny byly turnajem doslova nadšené, kdo přímo nehrál, přišel alespoň fandit. To nás přivedlo k myšlence podobný turnaj na podzim zopakovat a rozšířit ho i do dalších měst, kde pomáháme sociálně slabým rodinám,"
vysvětluje Natálie Landová. Liga odstartovala v září a kromě Sokolova se do ní zapojily také děti z Karlových Varů, Chodova, Rotavy a Oloví. "Do turnaje se přihlásilo celkem 18 týmů, každý po šesti hráčích. Zápasy probíhaly nejdříve v rámci jednotlivých měst, z nichž vzešlo pět vítězných týmů. Ty se střetnou ve finálovém utkání již tuto neděli v Sokolově," popisuje průběh utkání pracovnice společnosti Člověk v tísni.

Netradiční fotbalová liga má i trochu netradiční pravidla. Podmínkou jsou například smíšená družstva, v nichž musí být vždy alespoň dvě dívky. "Výsledek zápasu mohou zvrátit trestné body, které hráči dostávají například za
faulovaní, sprostá slova nebo nedostatečné oslavování gólu protihráče," nastiňuje specifika fotbalu Natálie Landová. "Při vytváření pravidel jsme se inspirovali fotbalovým projektem Fair play proti násilí, jehož heslem je: zvítězit, ale ne za každou cenu. Podstatné není vyhrát, ale kopat za společný cíl," vysvětluje Natálie Landová.

Součástí finálového odpoledne je i řada dalších zajímavých aktivit -- pouštění filmů o tom, co znamená fotbal pro chudé děti jinde ve světě, třeba v Africe, a následná debata, co fotbal přináší dětem z místních ghett. "Cílem je ukázat prostřednictvím nejoblíbenějšího sportu nejen dětem, ale i jejich rodičům, jak se k sobě chovat ohleduplně a navzájem se podporovat. Že společnými silami lze mnohem snáz dojít k vytyčenému cíli, a že spojenectví je pro úspěšný výsledek často nezbytné. "

Finále fotbalové ligy společnosti Člověk v tísni bude probíhat v neděli 9. 11. od 13:00 v tělocvičně sokolovské Sportovní haly (nedaleko autobusového nádraží).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz