Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Organizace Rozkoš bez Rizika se podílela na zastavení šíření hepatitidy v Praze

6. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/R-R]

Organizace Rozkoš bez Rizika (R-R) očkovala proti hepatitidě na Hlavním nádraží celkem 137 osob a 80 jich vyšetřila na sexuálně přenosné a infekční choroby. Cílovou skupinou Rozkoše bez Rizika byla populace stabilně se pohybující na Hlavním nádraží. Jednalo se zejména o uživatele návykových látek a ženy poskytující placené sexuální služby.


Do října 2008 bylo očkováno celkem 137 osob, testy na HEP A, B, C, HIV, TPHA (syfilis) jsme provedli 80 osobám.
Celkem z 80 dostupných výsledků testů je úplně negativní 7 osob. HCV (hepatitida C) prodělalo 8 osob, HBV (hepatitida B) prodělalo 39 osob, HAV (hepatitida A) prodělalo 48 osob. Aktuálně toho času mělo HCV 30 osob, HBV měly 2 osoby, HAV měla 1 osoba. TPHA (syfilis) byl odhalen ve 3 případech, na protilátky proti viru HIV byli všichni negativní.

Očkování rizikových skupin na Hlavním nádraží probíhalo pravidelně každé úterý od 19.8.2008 do 7.10.2008. Nyní vyjíždí mobilní ambulance organizace Rozkoš bez Rizika na Hlavní nádraží jednou měsíčně. Projekt je společným dílem organizace Rozkoš bez rizika, Hygienické stanice Praha, terénního týmu o. s. Sananim, o. s. Progressive a o. s. Remedis. Projekt začal v srpnu 2008 a bude ukončen v prosinci 2008. V lednu bude vydána zpráva shrnující výsledky projektu.

Akci iniciovala Hygienická stanice v reakci na epidemické šíření hepatitidy A (HAV) mezi populací trvale přebývající na Hlavním nádraží, jejíž podstatnou část tvoří zejména uživatelé drog. Cílem bylo přeočkování této rizikové
populace na hepatitidu A a zabránění tak šíření této infekční nemoci do majoritní společnosti. Jednalo se tedy o očkování proti hepatitidě typu A, dále odběry krve na hepatitidy typu A, B, C, dále na HIV a syfilis. Posléze sdělování výsledků a zajištění návazné péče.

Čím konkrétně přispěla a jak se na projektu "Hlavák" podílela Rozkoš bez Rizika? Občanské sdružení Rozkoš bez rizika poskytlo pro očkování vhodný prostor -- svou mobilní venerologickou ambulanci. Jen tak bylo možno projekt úspěšně realizovat, tzn. očkovat přímo v prostředí, kde se tyto cílové skupiny pohybují. Dále R-R poskytla na celou akci svou zdravotní sestru a terénní sociální pracovnice. "Měli jsme totiž zájem na tom, aby rizikové osoby nebyly jen oočkovány a tím celá akce skončila, ale chtěli jsme vědět víc o jejich zdravotním stavu, především nás zajímal výskyt infekčních chorob v této rizikové populaci", říká ředitelka organizace PhDr. Hana Malinová, CSc.

Aleš Herzog, pracovník o. s. Sananim říká: "Realizace očkování na hepatitidu A mezi injekčními uživateli drog na Hlavním nádraží by nebyla možná bez zásadního přispění R-R, která poskytla jak odborný personál, tak ambulanci a technické zázemí. Z iniciativy R-R navíc došlo k realizaci testů na infekční choroby přímo na Hlavním nádraží, které vyvolalo velký ohlas u našich klientů."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz