Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Výstava upozorňuje na životy "těch druhých" aneb osudy cizinek žijících v ČR

3. 11. 2008 - PRAHA [Econnect/EKS]

Chcete se dozvědět, jak se žije cizinkám v České republice? Jak se jim žilo v zemi původu a co všechno musely opustit a co překonat, aby mohly žít ve svobodné zemi? Proč byly nuceny odejít ze svých domovů? Jak se jim líbí v nové zemi? S jakými problémy se zde potýkají? Navštivte výstavu v Teplicích, kterou pořádá Evropská kontaktní skupina (dále EKS).

Výstava otevírá návštěvníkům/icím okénko, kterým mohou nahlédnout do osudů jedenácti žen, které nalezly svůj domov v České republice, a dozvědět se více o každodenním životě v Kyrgyzstánu, Bělorusku, Afghánistánu, Rusku, Ukrajině a Japonsku. Výstava obsahuje úryvky z jejich deníků a také fotografie, které připravila jedna z autorek Světlana Mazepina (fotografka, novinářka, v roce 2003 získala azyl v ČR). Na výstavě si můžete zakoupit katalog s fotografiemi a příběhy žen.

Foto a pozvánka na výstavu: http://www.ekscr.cz/novinky/pozv-nka-na-v-stavu-ivoty-t-ch-druh-ch-aneb-osudy-cizinek-ij-c-ch-v-esk-republice/

Putovní výstavu můžete od 6.11.2008 do 1.12.2008 navštívit v prostorách Regionálního muzea v Teplicích (Zámecké nám. 14) a od 1.12.2008 do 12.12.2008 v teplické knihovně (Lipová 13). Výstava je putovní. Vernisáž výstavy proběhla 1.10.2008 v Praze a 28.10. se přemístila do Brna. 12.12.2008 se vrací opět do Prahy, kde bude 31.1.2009 ukončena.

Cílem výstavy a celého projektu je přispět k vytváření reálného mediálního obrazu o každodenním životě kulturně a nábožensky odlišných komunit žijících na území České republiky. Výstava má na základě fotografií a literárně ztvárněných životních příběhů přiblížit návštěvníkům/icím životní osudy žen, které nalezly svůj domov v cizí zemi a seznámit je s kulturou zemí jejich původu.

Zveřejněné autentické příběhy vznikly na základě zpracování autobiografických deníků žen cizinek, které tyto ženy psaly v rámci výzkumného projektu EKS. Cílem citací z deníků je zprostředkovat široké veřejnosti nový pohled na nelehký proces integrace do většinové společnosti.

Výstava byla nápadem jedné z autorek deníku a spolu s ostatními ženami se podílí i na její přípravě. "Oslovené ženy reagovaly na výzvu napsat o svém životě a jednotlivých tématech pozitivně", říká Anetta Riglová, sociální pracovnice, která s autorkami deníků spolupracovala. "Byla pro ně ! důležitá ta skutečnost, že se zajímáme o jejich názory, zkušenosti a životní příběhy. Jak popisovaly, bylo to pro ně projevem rovnosti -- také na jejich ,hlasu´ zde záleží, mohou být účastny na utváření podmínek, ve kterých žijí. Bylo to také ale vyjádření úcty k nim, jako expertkám, které mají ,co říci´ a své zkušenosti mohou nabídnout druhým."

Harmonogram výstavy:

6.11. -- 1.12. v Regionálním muzeu v Teplicích, Zámecké nám. 14
1.12 -- 12.12. v Regionální knihovně v Teplicích, Lípová 13
12.12. -- 31.1. 2009 v zábavním centru v Praze na Černém Mostě.

Evropská kontaktní skupina v České republice, o.s. je nezisková organizace, která prosazuje rovné příležitosti mezi muži a ženami, bojuje proti rasismu a diskriminaci a mění zažité stereotypy a předsudky v ČR i v Evropě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz