Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Multižánrový festival Křižovatky 2008 oslaví páté narozeniny

31. 10. 2008 - OLOMOUC [Econnect/Crossart]

Ve středu 29. října 2008 byl zahájen předprodej vstupenek na festival napříč středoevropskou kulturou KŘIŽOVATKY 2008. Jeho jubilejní pátý ročník, který se uskuteční ve dnech 11. - 15. listopadu 2008 v Olomouci v Uměleckém centru Univerzity Palackého (tzv. konviktu) a v Jazz Tibet Clubu, nabídne celkem třináct mimořádných divadelních, filmových a hudebních zážitků.

Multižánrový festival Křižovatky, který pořádá o. s. Crossart, si klade za cíl představovat v Olomouci kulturu zemí prostoru střední Evropy – tedy zejména České republiky, Slovenska, Polska, Německa a Maďarska. Ústředním leitmotivem jubilejního pátého ročníku se stalo téma lásky a jejích různých podob.

„Během pěti festivalových dnů se diváci mohou těšit na láskyplné menu o třinácti chutných chodech,“ komentuje záměr organizátorů dramaturgyně Pavla Bergmannová a dodává: „Věříme, že si ze servírovaných lahůdek vybere opravdu každý.“

V rámci slavnostního zahájení festivalu se v úterý 11. listopadu 2008 představí vynikající polské divadlo Kompania Doomsday se svým dechberoucím a jazykově bezbariérovým zpracováním biblického příběhu Salome, jež zaujalo diváky na prestižních divadelních festivalech po celé Evropě (např. Fringe Edinburgh). „Originální rukopis souboru vychází z tendencí současného moderního loutkářství, kombinovaného s prvky činoherního, hudebního a fyzického divadla,“ přibližuje poetiku divadla jedna z organizátorek festivalu Martina Pavlunová.

Pražské Švandovo divadlo pak ve středu 12. listopadu 2008 do Olomouce přiveze svou drsně-poetickou inscenaci hry Magdaleny Frydrychové Dorotka, jejíž hrdinové s nebývalou intenzitou touží po chybějící, nenaplněné lásce. Vedle talentované Zuzany Stavné v představení excelují Klára Pollertová-Trojanová, Viktor Limr a Luboš Veselý. Z trochu jiného úhlu pak na lásku nahlíží ústecké Činoherní studio ve svém „road kabaretu“ s písněmi o hořkém dospívání Jak jsem se učila řídit.

„Zmatky dospívající dívky, která se nemůže orientovat sama v sobě, ani v okolním světě, jsou podány s lehkostí, humorem, zároveň nepostrádají tragický náboj zabalený v kabaretním kabátě,“ charakterizuje představení Pavla Bergmannová. Sobota 15. listopadu 2008 pak bude patřit všem malým i velkým divákům s dětskou duší. Právě pro ně je připravena pohádka o nápravě jednoho zlobivého a nafoukaného žabího kluka Žabák Valentýn v podání pražského divadla Buchty a loutky, které festival také zakončí svým Kabaretem KAKA. Parodie na televizní zábavu let dávno minulých i těch zcela nedávných sem stane jistě tím nejlepším doplňkem sobotního večera.

Filmový program nabídne tvorbu zajímavých osobností maďarské, německé či slovenské kinematografie. Ve středu 12. listopadu do Olomouce přijede osobně uvést své filmy talentovaný maďarský tvůrce Guyla Nemes, který si letos z MFF Karlovy Vary odvezl Cenu za nejlepší dokument do 30 minut a jehož sníme Moje jediné zaujal porotu kritiků na festivalu v Benátkách v roce 2007. To nejlepší ze slovenského filmu reprezentují snímky Démoni a zejména pak na Oskara v kategorii zahraniční film nominované Slepé lásky – nesmírně silný a působivý dokument o nevidomých lidech a jejich „nezaslepeném“ pohledu a život.

Festival ve spolupráci s Goethe-Institutem v Praze také představí miniprofil tzv. berlínské školy, která v současnosti tvoří silnou vlnu německého filmu. Mezi její nejuznávanější tvůrce patří Andreas Dresen, jehož film Sedmé nebe se pokouší odtabuizovat předsudky spojené s fyzickou láskou mezi starými lidmi. Zajímavou představitelkou tohoto proudu je rovněž režisérka a herečka Angela Schanelec, která ve své osobité adaptaci Čechovova Racka s názvem Odpoledne ztvárnila mj. také jednu z hlavních rolí. Její poetika je blízká Thomasi Arslanovi, jenž ve filmu Prázdniny zase asketicky zaznamenává letní setkání členů jedné rozvětvené rodiny.

Příznivci kvalitního jazzu si přijdou na své v pátek 14. listopadu 2008, kdy se v Jazz Tibet Clubu představí mezinárodně oceňované RGG TRIO, jehož poslední deska RGG Unfinished Story získala ocenění polské Album roku 2007.

Informace o festivalu mohou diváci najít na webových stránkách www.crossart.cz, kde lze rovněž stáhnout program ve formátu pdf na adrese: http://www.crossart.cz/2008/down/krizovatkyA42008web.pdf Vstupenky v ceně od 60 do 150 Kč pak lze zakoupit již nyní v předprodeji v Informačním centru Olomouc (podloubí radnice, Horní náměstí, denně 9.00-19.00 hod.), případně si je zájemci mohou rezervovat na adrese info@crossart.cz.

Festival křižovatky 2008 pořádá občanské sdružení CROSSART, které vzniklo za účelem pořádání kulturních akcí, jež mají zviditelnit pozici Olomouce a olomouckého regionu jako tradičního kulturního centra střední Evropy. CROSSART, o. s. se podílí zejména na přípravě festivalů a vzdělávacích kulturních aktivit (2004–2007: festival Křižovatky Olomouc, 2005–2006: vzdělávací cyklus filmových projekcí pro žáky a studenty, vzdělávací semináře pro učitele Film a škola v Olomouckém kraji, 2007: literární maraton Pozdní sklizeň).


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz