Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Na jihlavském festivalu dokumentů se divákům nejvíce líbil René

30. 10. 2008 - JIHLAVA [Econnect]

Ve středu skončil 12. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava. Šestidenní svátek autorského dokumentu otevřel pět promítacích sálů, přičemž oproti loňskému roku se plnohodnotným festivalovým kinem stalo i kino Sokol. Kino Dukla prošlo v uplynulém roce rozsáhlou rekonstrukcí, jejímž výsledkem jsou hned dva promítací sály. Promítnuto bylo 240 filmů všech metráží. Pořadatelem festivalu bylo občanské sdružení JSAF.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava je v regionu střední a východní Evropy největším festivalem autorského dokumentu. Soustavně mapuje domácí i světovou dokumentární scénu nejen během šesti dní samotného festivalu, ale po celý rok i na portálu Doc-Air, který se za dva roky své existence stal důležitou platformou pro distribuci dokumentárních i experimentálních filmů (Doc-Air letos podruhé nabídl i Festival on-line pro ty diváky, kteří se do Jihlavy nemohli sami dostavit). Pražskou enklávou dokumentární tvorby se pak v dramaturgii pořadatelů MFDF Jihlava stalo Bio Oko. 13. ročník MFDF Jihlava se uskuteční ve dnech 27. října až 1. listopadu 2009.

OCENĚNÉ FILMY

Česká radost – soutěž českých dokumentárních filmů

Porota sekce Česká radost udělila Cenu za nejlepší český dokumentární film roku 2008 filmu Ivetka a hora (Česká republika, 2008)
Režie: Vít Janeček

V Československu si krátce po listopadovém převratu šly dvě desetileté dívky z východoslovenské vesnice hrát do lesa, na horu Zvir, kde je zaskočila úzkost, ale vysvobození přišlo s paní, jež měla sdělení, které dívky nezapřely, a od té doby přišly na horu zjevení miliony lidí a přicházejí stále - dokument klade otázky na příběh jedné z nich, na pokoru a víru v moc a milost boží a na pozemský život těch, kdož vyznávají jeho slávu.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2008

V této sekci udělila porota také Zvláštní uznání, a to filmu Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech (Česká republika, 2008)
Režie: Lukáš Kokeš

Inscenačně-manipulativním způsobem zasahuje snímek, který lze vnímat jako ironický pandán k linii poetických filmů, oslavujících pábitelskou moudrost, do statické existence vesnického alkoholika, vyrovnávajícího se s textem od místního faráře - v kontextu křesťanské rétoriky pak ztrácí rekonstruovaná každodennost hlavní postavy svůj bezvýznamný charakter a Člověk se na cestě k duševní očistě skrze katolickou věrouku propíjí do vyššího symbolického řádu.

Dobré dílo – cena za nejlepší světový dokumentární film

Karel Vachek jako porotce soutěže Dobré dílo udělil Cenu za nejlepší světový dokumentární film roku 2008 filmu Krátké filmy u Iráku (Iraqui Short Films, Argentina, 2008)
Režie: Mauro Andrizzi

Ryze privátní dokumentaci války reprezentuje film sestavený ze záběrů natočených převážně mobilními telefony, z osobních důvodů, původně pro rodinu, přátele či spolubojovníky, případně k internetové prezentaci určených obrazových zpráv koaličních vojáků, příslušníků místních milic, zaměstnanců soukromých firem, ale i povstalců, ze zlomků pohledů řady lidí, z nichž někteří drželi kameru-mobil i v posledních okamžicích svého života.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2008

Mezi moři – cena za nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy

Porota sekce Mezi moři udělila Cenu za nejlepší dokumentární film střední a východní Evropy za rok 2008 filmu Květinový most (Podul de flori, Rumunsko, Německo 2008)
Režie: Thomas Ciulei

Otec ošetřuje tvář svého syna zasaženou planými neštovicemi, holé stromy čekají na sníh a v pozvolných vstupech dokumentu do krajiny a domu začíná další rok, kdy se o hospodářství na moldavské vesnici stejně jako o výchovu tří dětí bude muset starší muž postarat sám, protože manželka odjela za prací do Itálie, odkud občas telefonuje a především posílá dárky a peníze, tak důležité pro přežití v jedné z nejchudších zemí Evropy.

V rámci této soutěžní sekce bylo také uděleno Zvláštní uznání snímku Revoluce, která nebyla (Revolutsioon, mida ei olnud, Estonsko 2008)
Režie: Aliona Polunina

Rusko, 2007, přesně rok před dalšími prezidentskými volbami. Opozice je připravená jednat rázně a přebrat moc. Dvě hlavní postavy, Anatolij a Andrej, jsou veterány revoluce a členové zakázaných politických organizací více než deset let. Politika tu však slouží pouze jako pozadí pro hlavní děj, poskytuje prostředí ve kterém hlavní postavy existují. Je to příběh hrdosti, zrady a začátku nového života.

Fascinace – cena za nejlepší experimentální film

Porota sekce Fascinace udělila Cenu za nejlepší experimentální film za rok 2008 filmu Noční ticho (Nightstill, Rakousko 2007)
Režie: Elke Groen

Po dvě zimy natáčela režisérka v horském masívu Dachstein, aby nahromaděnou nehybnost věčných hor proměnila různě transformovanými obrazy ve filmový pohyb, který umožňuje vidět hory v jejich vztahu k pomíjivým lidským hodnotám.

Cena diváků

Cenu diváků předal Roman Bradáč, ředitel vnějších vztahů České televize, filmu René (ČR, 2008)
Režie: Helena Třeštíková

Helena Třeštíková je autorkou významných časosběrných dokumentů, tedy snímků, které pozorují život vybraných postav v čase a s odstupem jej uzavírají do filmu, což vede k tomu, že vznikají různé dokumenty vzešlé ze stejného materiálu a lze tak pozorovat (skrze film o sobě), co je v dobovém pohledu, kdy je dílo právě dokončeno, podstatné a co ne - po snímku Řekni mi něco o sobě - René (1992) tak můžeme přihlížet pokračování osudu inteligentního kriminálníka René Plášila.
- anotace převzata z katalogu MFDF Jihlava 2008

CENA ZA PŘÍNOS SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFII

Při slavnostním zahájení festivalu 24. října byla předána Cena za přínos světové kinematografii zvláštnímu hostovi festivalu Fredericku Wisemanovi. Žijící legenda amerického dokumentárního filmu představila v Jihlavě průřez svou více než čtyřicetiletou tvůrčí dráhou a pro diváky si připravila i vlastní přednášku.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Hra o Zemi

Hra o Zemi

www.hraozemi.cz

Chcete něco udělat pro životní prostředí a udržitelný rozvoj a nevíte jak?

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz