Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Jihlavský dokumentární festival zahájil film o mariánském zjevení

27. 10. 2008 - JIHLAVA [Econnect]

V pátek 24. října byl ve velkém sále DKO slavnostně zahájen již 12. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, a to projekcí filmu Ivetka a hora režiséra Víta Janečka. Film o ženě, která jako malá dívka viděla Panenku Marii, ale v současnosti se snaží žít normální život, nezávislý na církevních interpretacích, však nebyl prvním filmem, který mohli diváci na festivalu vidět.

Například v kině Dukla byl v 17 hodin uveden film Zákon a pořádek amerického režiséra Fredericka Wisemana, který přijel do Jihlavy a v nadcházejících festivalových dnech uvedl průřez svou tvůrčí dráhou. Ráno byl také zahájen Workshop Media a Dokument, určený především studentům filmové vědy a žurnalistiky, které seznamuje s různými žánry, jimiž bývá film zpracován v tištěných médií.

V sobotu už na diváky čekal bohatý program, ve kterém nechyběly ani úplné novinky. První novinkou je sekce Fotokomora, která srovnává vztah fotografie a dokumentárního filmu. Před hlavní večerní projekcí ve velkém sále DKO mohli diváci vidět fotografie Antoine D’Agaty za jeho osobní účasti. Ve 14 hodin v kině Dukla v sále Reform běžel další Wisemanův snímek s názvem Základní výcvik z jeho tzv. armádní trilogie charakterizující militaristickou morálku západní demokracie.

Od 22:30 v malém sále kina Dukla Edison běžel film A prima vista rakouského režiséra Michaela Pilze. Film je meditativním dokumentem o režisérově cestě v duchu oproštění východní filozofie. V aule grafické školy pokračoval Workshop Media a dokument a poté následovala panelové diskuze s názvem Otevřené archívy. lotů specifických pro každou z vybraných TV stanic.

Ve velkém sále DKO započal festivalová sobota projekcí soutěžního filmu Královská cesta Cachaça Pedra Urana, imaginativní cesty brazilskými dějinami v opojných barvách alkoholu z cukrové třtiny cachaça. V České radosti uvedl režisér Martin Ryšavý svůj nový film Malupien, Olšový Spas, návštěvu sibiřského města Jakutsk. Režisér filmu se zároveň představil i jako spisovatel, když ve vinárně Vinové přečetl úryvek ze své knihy Cesta na Sibiř.

Druhým blokem zaměřeným na šedesátá léta pokračovala sekce Československý armádní film (např. byla na programu Hra pro chlapy Jana Schmidta nebo Reportér Pavla Háši). Druhým dnem pokračoval workshop Média a dokument – dnes se na něm jako řečník představil i člen poroty Mezi moři, známý historik avantgardního filmu P. Adams Sitney. A uskutečnilo se například i setkání přestavitelů předních festivalů dokumentárního filmu Festival Identity.

Hned v neděli ráno mohli festivaloví diváci zhlédnout dokument Začátek změny: Druhá verze Dylana Averyho a dozvědět se o alternativním výkladu událostí z 11. září. Odpoledne proběhla prezentace nových filmových projektů na Panelu připravovaných evropských dokumentů, kde byl například představen film Radar – Český mír Víta Klusáka a Filipa Remundy; který mapuje názory široké veřejnosti na umístění americké vojenské základny v Čechách.

Autorské čtení autobiografické knihy Rok kohouta novinářky a spisovatelky Terezy Boučkové proběhlo v podvečer ve vinárně Vinová. V hlavní večerní čas si potom diváci mohli vybrat mezi Fotokomorou, která tentokrát představila fotografie Erica Rondepierra, s navazujícím filmem Otevřít po mé smrti Morgana Dewse, a filmem Pavla Abraháma Česká RAPublika. Ve filmu jsou rapeři české hiphopové scény konfrontováni s lingvistkou, Hanou Hegerovou a dalšími, se kterými diskutují o jazyce a jeho novotvarech. Ti, kteří se nebáli zimy, mohli dorazit do stanu v Tyršových sadech na improvizovaný kabaret divadla VOSTO5.



-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz