Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dopis primátoru Ostravy: Umožněte provedení studie vlivu znečištěného ovzduší na zdraví

17. 10. 2008 - OSTRAVA [Econnect/Arnika]

Přehodnocení negativního stanoviska města k provedení studie o vlivu znečištění na zdraví obyvatel požaduje sdružení Arnika v otevřeném dopise, který včera 16. října, zaslalo primátoru Ostravy Petru Kajnarovi. S návrhem studie přišel tým odborníků vedený MUDr. Radimem Šrámem, DrSc. z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky.

Jako zkoumané osoby se jí měli zúčastnit městští strážníci. Město se však k záměru staví negativně s vysvětlením, že letos již byl zadán komplexní výzkum kvality ovzduší na Ostravsku pod vedením Zdravotního ústavu Ostrava. „Vedení Ostravy by nemělo odmítat specializovaný výzkum, jehož výsledkem bude posouzení vlivu na lidské zdraví konkrétních osob. Takový projekt může být jedině přínosem. Navíc město nemusí investovat finanční prostředky, zapotřebí je pouze souhlas s účastí strážníků,“ zdůraznila tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Studie na strážnících či dopravních policistech byly provedeny již v mnoha zemích, v České republice se jí účastnili například strážníci v Praze nebo Teplicích. Právě tato skupina lidí je pro výzkum vhodná, neboť tráví většinu své pracovní doby venku, vystavena působení znečištěného ovzduší. „Přijde mi minimálně podivné, že město, které se potýká s nejhorším znečištěním ovzduší v republice vůbec, odmítá studii o vlivu znečištění na lidské zdraví, navíc za daných podmínek,“ vyjádřila se k situaci Vendula Kubačáková z ostravské pobočky Arniky.

„Nikdo přirozeně nemůže město nutit, aby ke studii dalo svolení, nicméně se domníváme, že tato studie by byla pro řešení znečištěného ovzduší jedině přínosem. Fakt, že zdejší ovzduší zdraví rozhodně neprospívá, je každému znám, ale nyní se nabízí možnost zjistit, jak závažný dopad na lidské zdraví vlastně je. Pan doktor Šrám bude s městem dále jednat a pevně věříme, že nakonec dostane pozitivní odpověď,“ dodala Kubačáková

Provedení studie podporují i další odborníci jako například Eva Rychlíková z ústředí České inspekce životního prostředí či Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí. Překvapení nad odmítnutím studie vyjádřila i ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová (4. října na besedě s občany v Ostravě-Porubě).

Příloha: Otevřený dopis primátoru Ostravy

Vážený pane primátore,

žádáme Vás jako představitele města Ostravy o vyjádření podpory studii, kterou v Ostravě zamýšlí realizovat tým odborníků vedený MUDr. Radimem Šrámem, DrSc. z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky. Této studie by se jako zkoumané osoby měli zúčastnit městští strážníci.

Studie na strážnících či dopravních policistech byly provedeny již v mnoha zemích, neboť právě tato skupina lidí je pro výzkum vhodná díky tomu, že tráví většinu své pracovní doby venku, vystavena působení znečištěného ovzduší. V České republice byly již obdobné výzkumy provedeny v Teplicích, Prachaticích a Praze.

Vyjádření města Ostravy ke studii bylo dle zveřejněných informací dosud negativní. Náměstek pro životní prostředí Dalibor Madej v médiích uvedl, že město si zadalo letos již vlastní studii, na kterou vyčlenilo peníze. Také uvedl, že ani při schvalování v Radě by zřejmě nehlasoval pro projekt.

Domníváme se, že provedení výzkumu doktora Šráma je potřebné, neboť pouze na základě dostatečného množství dat a poznatků může být současná závažná situace se znečištěným ovzduším v regionu účinně řešena. Vezmeme-li navíc v úvahu fakt, že doktor Šrám nežádá po městu Ostrava žádné financování studie, nechápeme zamítavý postoj. Stejně tak dle našich informací nebude sběr dat omezovat městské strážníky ve výkonu jejich služby. Občané na Ostravsku jsou trvale vystaveni negativnímu vlivu znečištění ovzduší a mají právo dozvědět se fakta o znečištění, které ohrožuje jejich zdraví.

Pevně věříme, že vedení města v zájmu zdraví svých občanů přehodnotí svůj negativní postoj k provedení zmiňované studie.

Děkujeme za Vaši vstřícnost.

Za sdružení Arnika

Mgr. Vendula Kubačáková


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz