Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

ANO recyklaci a veřejné dopravě, NE spalovně a průtahu. ODS mlčí.

15. 10. 2008 - PLZEŇ [Econnect/Děti Země]

Ke třem důležitým otázkám ochrany životního prostředí v Plzeňském kraji – dopravě, odpadům a znečištění ovzduší – se vyslovilo pět vedoucích osobností stranických kandidátek pro krajské volby. Pouze kandidát ODS na hejtmana Pavel Rödl odpovědět odmítl. Většina oslovených politiků nepodporuje výstavbu spalovny komunálních odpadů v kraji ani severojižního silniční průtah Plzní. Oslovení politici se vyslovili pro zlepšení třídění a recyklace odpadu a také pro zlepšení služeb veřejné dopravy.

Na otázky Dětí Země odpovědělo těchto pět oslovených lídrů kandidátek: Pavel Stelzer (SOS), Milada Emmerová (ČSSD), Svatava Štěrbová (SZ), Karel Šidlo (KSČM) a Václav Červený (KPK). Pouze Pavel Rödl (ODS) vzkázal po své asistentce, že na otázky odpoví až po volbách. „Největším zklamáním je pro mne reakce kandidáta ODS, která poslední krajské volby vyhrála. Nevím, zda ochota odpovědět až po volbách, je projev arogance nebo svérázného smyslu pro humor. Ale možná je to jen obyčejný strach přiznat podporu antiekologických projektů, jako je spalovna, a víra v to, že voliči ‘zaberou‘ na bezduché reklamní billboardy,“ uvádí Martin Hyťha z Dětí Země – Plzeň, který předvolební průzkum prováděl.

Vedoucí kandidáti oslovených stran (kromě ODS) vyjádřili v zásadě preferenci budování okružních silnic a obchvatů, které by podle nich měly dopravně ulehčit středům měst a obcí. Podporu kontroverznímu plánu výstavby severojižního silničního průtahu Plzní vyjádřil pouze Karel Šidlo z KSČM.

Vyjma ODS se respondenti shodli na nutnosti podpory předcházení vzniku odpadů a zvyšování míry jeho třídění a recyklace. Záměr na výstavbu spalovny komunálního odpadu v Plzeňském kraji odmítli všichni kandidáti kromě Karla Šidla. Ten vyjádřil opatrný názor, podle něhož „spalovny patří k perspektivním technologiím“.

Pro zlepšení kvality ovzduší a snížení hlukové zátěže navrhují politici především výstavbu obchvatů a „odvádění dopravy jinam“. Václav Červený a Karel Šidlo navrhují dále zkvalitňování veřejné dopravy, stejně jako Svatava Štěrbová, která navíc podporuje cyklistickou dopravu a zlepšování stavu veřejných prostranství. Pavel Rödl stejně jako u předchozích otázek stanovisko nesdělil.

Děti Země se pokusily ohodnotit odpovědi politiků v rámci 5 bodové škály u každého z tématických okruhů. „Podobné hodnocení si ale může před volbami udělat každý sám pro sebe. Za Děti Země můžu slíbit, že budeme sledovat, nakolik se předvolební slova politiků budou shodovat s jejich činy v krajském zastupitelstvu,“ uvedl Hyťha.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz