Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Krátery ve Stromovce: důvodem může být nejasná odpovědnost za monitoring podloží

13. 10. 2008 - PRAHA [Econnect/Arnika]

V neděli vzniknul v pražské Stromovce již druhý kráter, vyvolaný ražbou tunelu Blanka. Za opakované technické potíže stavby Městského okruhu může zřejmě fakt, že zatímco stavba probíhá, není zajištěno sledování geologického podloží. Výběrové řízení na dodavatele monitoringu není dodnes ukončeno. Metrostav navíc získal na monitoring přes 50 milionů korun bez výběrového řízení. Není ale jisté, zda podloží stále sleduje. Arnika dnes podala kvůli kráteru uprostřed parku v pořadí již druhé trestní oznámení.

„Rozhodnutí magistrátu zahájit stavbu před tím, než se uzavře výběrové řízení, mohlo způsobit, že stavba není řádně monitorována. To by mohlo vysvětlovat, proč ve Stromovce vzniknul už podruhé obří kráter,“ řekl Martin Skalský z Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. Výběrové řízení, vypsané v létě 2006, magistrát zrušil. Znovu bylo vypsáno letos v dubnu s tím, že skončí v červenci. Výsledek ale nebyl dosud vyhlášen. To zároveň znamená, že stále není vybrána firma, která má geotechnický monitoring zajišťovat.

„Metrostav dostal bez výběrového řízení více než padesát milionů z veřejných prostředků. Předpokládáme, že by měl být schopen zajistit bezpečnost stavby pod hojně navštěvovaným parkem,“ pokračoval Martin Skalský. Podle něj by se měla firma omluvit všem Pražanům za excesy, které stavbu provádějí, a vyvodit z nich důsledky.

Arnika dnes podala v pořadí již druhé trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli obecnému ohrožení. „Propadnutí půdy v místech, kde se denně pohybují stovky lidí, jen zázrakem nikoho nezranilo. Poddolovaná místa nejsou nijak označena. Za takové hazardování se zdravím a životy návštěvníků Stromovky musí někdo nést zodpovědnost,“ zdůraznila tisková mluvčí Arniky Zora Kasiková.

Poprvé se půda ve Stromovce propadla letos v květnu. Patnáct metrů hluboký kráter vznikl jen pár metrů od lavičky a houpačky pro děti. Sdružení Arnika tehdy podalo trestní oznámení, ale policie případ na konci září odložila. „Po provedeném šetření (policie) nezjistila byť jen pouhé podezření ze spáchání trestného činu či přestupku a věc bez dalšího odložila,“ napsal Arnice vrchní inspektor Obvodního ředitelství Policie ČR v Praze 1 nadpraporčík Ondřej Máchal. Arnika dnes proti tomuto postupu podala stížnost k Městskému státnímu zastupitelství.

„Práce policie se nám jeví jako nedostatečná. Vzhledem k tomu, že ve Stromovce došlo k další nehodě, předpokládáme, že státní zastupitelství začne případ konečně řešit,“ dodala mluvčí Arniky Zora Kasiková.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz