Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rapper Gipsy na sólovém albu 'řeší' romskou otázku

6. 12. 2004
Pavel Vondra [BBC] -


Už samotný název jeho nového alba "Ya favourite CD Rom" (Váš oblíbený CD Rom) naznačuje, že romský rapper Gipsy si rád hraje s ironií. V Praze žijící rapper se prostřednictvím své první sólové desky rozhodl posluchačům popsat život Roma v České republice. A jelikož tak činí v angličtině, mohou jeho poselství dobře porozumět i za hranicemi.

Gipsy alias Ciga alias Černej pes ovšem není na hip-hopové scéně žádný nováček. Rapovat prý začal zhruba ve třinácti letech a nyní, deset let poté, má za sebou jako frontman skupiny Syndrom Snopp mimo jiné tři vydaná alba a desítky, či spíše stovky koncertů.

CD s nádechem kontroverze

Většinu textů skupiny píše on sám. Specifické zkušenosti příslušníka etnické menšiny se do nich pochopitelně promítají, romská otázka v nich ale nikdy nehrála úplně hlavní roli. To si prý Gipsy schovával až pro svou aktuální sólovou desku. "Nikdy jsem tomu nevěnoval velkou prioritu, protože jsem věděl, že jednou udělám sólovku, ve který řeknu všechno to, co jsem neřek na Syndromu," říká Gipsy.

Způsob, jakým Gipsy na svém albu o romské komunitě vypráví, někdo možná bude považovat za kontroverzní. Na adresu Romů i těch ostatních často padají nevybíravá slova. Už samotná úvodní scéna z první skladby Life of a Roma, kde dvojice Romů za nevybíravých poznámek na adresu "gádžů" krade automobil, napovídá, že si autor rozhodně nenasazuje růžové brýle.

Life of a Roma - tedy Život Roma - je příběhem nepříliš zdatného zloděje aut, o to však zdatnějšího čichače toluenu, který si také rád vymýšlí.

Cílem je 'chladná ironie'

To všechno jsou rysy, které prý Gipsy u členů své komunity vypozoroval. Výčtem jednoho negativního jevu za druhým a zároveň jejich neustálým ironizováním podle svých slov sledoval jasný autorský záměr: "Koncept tý desky je opravdu sranda, protože to je ironie, ale chladná ironie, která ukazuje na skutečnost. Ty se tomu směješ, ale tak to opravdu je. Není to o tom, jestli to Romové budou vnímat tak, že je prudím, maj to tak vnímat, protože já je opravdu prudím."

"Protože tím, že si z toho děláš srandu, jsi zvítězil, nejenom nad bílou společností, ale i nad tmavou. Ty jsi vyhrál, protože jsi mimo hru, mimo kruh." Upřímná výpověď člena menšiny o často nelehkém životě ve většinově bílé společnosti je jednou z hlavních charakteristik hip hopu, jak jej světu dala afroamerická komunita ve Spojených státech.

Nabízí se tedy úvaha, že by Gipsy, jakožto v podstatě jediný známý romský rapper v České republice, měl mít oproti své tuzemské bílé konkurenci výhodu alespoň v autentičnosti svých postojů.

Výhodná autenticita?

Šéfredaktor hiphopového časopisu BBaRáK, známý pod přezdívkou Affro, si tím ale zdaleka není jist. "Gipsy měl vždycky svou představu: 'žil jsem na ulici, bydlel jsem na Hlavním nádraží, to jste nikdo z vás nezažil'. To ale není to nejdůležitější. Jestli si někdo v Americe myslí, že všichni rappeři, který o tom zpívaj, někoho zastřelili - tak samořejmě nezastřelili," představuje svůj názor Affro.

"Nezáleží jenom na tom, co jsi prožil, ale hlavně, jak to dokážeš prodat. Samozřejmě to je zajímavý, ale to, že jsi Rom, z tebe automaticky nedělá ikonu," dodává. Affro uznává, že Gipsy má nepochybný talent, místo alba podle něj v nepříliš přesvědčivé angličtině měl prý ale spíš natočit desku v češtině, která by měla větší šanci prosadit se na domácím trhu.

Gipsy ale nezvolil angličtinu náhodou - jak říká, míří ke vzdálenějším metám a věří, že tím otevírá dveře i svým následovníkům: "Neznám v hip hopu nikoho, kdo by řekl, 'hele, já jsem cigoš, Rom, teď to reprezentuju - dívej se na to, co doma nemáš'. Jsem první a doufám, že ne poslední. A jsem si úplně jistej, že venku bude zájem."

Pavel Vondra

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partneři Zpravodajství ECN
Související odkazy
  • Gipsy

  • Záznam v MP3
    -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz