Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Českých Budějovicích se uskuteční festival Jazzové dny 2008

13. 10. 2008 - ČESKÉ BUDĚJOVICE [Econnect]

Celkem čtyři místa se stanou dějištěm malé hudební události v Českých Budějovicích – festivalu Jazzové dny 2008. V kulturním centru Bazilika, klubu Solnice, klubu Highway 61 a klubu Velbloud se od 25. do 31. října odehrají jazzové koncerty v podání takových osobností, jako například Ida Kelarová, P. J. Ryba a Dean Brown nebo František Uhlíř a Darko Jurkovič. Posluchači budou mít možnost vychutnat si osvědčená jazzová vystoupení stejně jako nově pojatou, experimentálně laděnou jazzovou generaci.

Protože v českobudějovických klubech patří jazz spíše k okrajovým žánrům, byl při výběru jednotlivých koncertů kladen zvláštní důraz na pestrost hudebního pojetí, na originalitu a schopnost každého uskupení přiblížit se co nejširšímu spektru posluchačů. Jiří Grauer, produkční společnosti Bazilika o.p.s., význam festivalu Jazzové dny ještě upřesňuje: „Každý návštěvník jakéhokoli z deseti koncertů se může sám přesvědčit, že jazz nejsou jen dokola obehrávané standardy či intelektuální rozkládání stupnic. V našem výběru jsou to především zajímavé hudební nápady prorůstající funkem, punkem, world music, vokálním zpěvem, elektronikou, navíc pokaždé zahrané na dokonale zvládnuté hudební nástroje. Nikdo nemusí mít obavy tento festival navštívit, jazz opravdu není nuda…“

Některé z interpretů jsme již jmenovali, můžeme zmínit například ještě koncert sestavy Sato-San To, v níž hudebníci Oskar Török a Tomáš Herman předvedou téměř vizuální kaleidoskop skladeb. Jednou hudba doprovází scénu z japonského hororu (skladba Skinny) a jindy jí nelze upřít příběh jako vystřižený ze stránek knihy Dvacet tisíc mil pod mořem (Opthany). Dalším zajímavým počinem je česko-americká vokální ženská skupina Kačkala, jejíž stylově nezařaditelná tvorba přináší vzteklá slova moudrosti, písně o osvobození a několik morbidit navrch. K již zmiňovanému kytaristovi Darkovi Jurkovičovi můžeme dodat tu zajímavost, že je jedním ze dvou nejlepších kytaristů na světe hrající technikou „two hands tapping (druhým je Američan Stanley Jordan a podobnou techniku u nás používá Dagmar Andrtová) – obě ruce na hmatníku - která mu umožňuje hrát na kytaru jednou rukou melodii a druhou akordy a basovou linku.

To je jen zlomek z toho, co vše nabízí festival Jazzové dny 2008. Jsme přesvědčeni, že nikdo, kdo na jakékoli hudební představení zavítá, nebude litovat. Kompletní program včetně cen jednotlivých koncertů je možné najít na www.bazilika.cz a www.velbloud.info. V prodeji jsou i permanentky v ceně 250,- a 200,- Kč, které jsou na všechny koncerty, vyjma vystoupení Idy Kelarové a Desideria Duždy. Jednotlivé vstupenky jsou v prodeji na prodejních místech Baziliky a Solnice a v klubu Velbloud.

V rámci festivalu Jazzové dny jsou v kulturním centru Bazilika a klubu Solnice k dispozici speciálně vydané programové noviny, které mapují nejen tento festival, ale nastiňují i nadcházející kulturní události.


-red-
Václava Medalová-Hůdová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz