Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Skauti a Člověk v tísni chtějí mít v Etiopii deset škol

10. 10. 2008 - PRAHA [Econnect]

V pátém ročníku sbírky „Postavme školu v Africe“ chtějí skauti a Člověk v tísni shromáždit peníze na stavbu tří škol v jednom z nejchudších států světa. Z peněz vybraných v minulých ročnících už bylo postaveno sedm škol, které dnes navštěvuje 1560 dětí. Více než polovina etiopských dětí ale stále nemá přístup ke vzdělání. Sbírka, která proběhne mezi 14. a 16. říjnem na sedmdesáti místech České republiky, bude zahájena v úterý v 10:45 v improvizované škole v ulici Na Příkopě v Praze.

„Nechceme dělat klasickou sbírku, ale pojímáme to spíš jako informační akci. Na většině míst budou k dispozici fotky postavených škol, mapy, promítání videa a děti i dospělí si tu mohou otestovat znalosti v geografickém kvízu, “ říká koordinátorka sbírky Mariana Ermlová. Nabídka stanovišť ve více než padesáti českých městech zahrnuje řadu aktivit jako lekce v žonglování, malování na obličej, zaplétání copánků a sbírku provází i bohatý program složený z koncertů, výstav či afrického festivalu. Celé akce se účastní přes dva tisíce dobrovolníků. „Pro nás skauty je důležité, že o chudobě a globálních problémech nejenom mluvíme, ale opravdu něco děláme. Navíc tak děti přijímají odpovědnost nejen za sebe, ale i za svět kolem sebe,“ uvádí Ermlová, která etiopskou misi sama navštívila.

Slavnostní zahájení celorepublikové sbírky proběhne v úterý 14. října od 10.45 v Praze na rohu ulic Na Příkopě a Havířská. Účast na zahájení přislíbili např. hudebník Michael Kocáb, předseda PEN klubu Jiří Stránský, herečka Aňa Geislerová či vědecká pracovnice Helena Illnerová, kteří budou v improvizované škole z rákosu udělovat lekce studentům pražské základní školy. Zahájení doprovodí africkými rytmy bubeníci a tanečnice ze skupiny TiDiTaDe a k vidění bude kávový obřad s pravou etiopskou kávou v podání společnosti Mamacoffee.

Stosedmdesát dětí ve třídě je moc

Aktivita českých skautů a Člověka v tísni má pět let od zahájení společného projektu první hmatatelné výsledky. „Z prvních postavených škol už do páté třídy postoupilo přes čtyři sta dětí, které by jinak pracovaly na poli nebo jen memorovaly vědomosti,“ vypočítává úspěchy Jiří Plecitý, koordinátor afrických projektů Člověka v tísni. „Naše vzdělávací projekty jsou vedeny s důrazem na moderní vyučovací metody. K pedagogickým minimům například patří, že ve třídě nestuduje víc než padesát dětí, což je sice oficiální etiopský standard, ale třeba ve státních školách v okrese Boricha je ve třídě i stosedmdesát dětí.“

„Nově postavené školy se staly centrem života na vesnici,“ popisuje Plecitý další klíčovou strategii při výstavbě a dalším provozu škol. Obce se na jejich stavbě podílejí i finančním příspěvkem. Ten je v celkovém rozpočtu sice malý, ale dává všem přispěvatelům vědomí spoluzodpovědnosti. Z peněz vybraných letos mezi rodiči v Lante byla ke školní budově přistavena jedna třída, aby děti mohly pokračovat do pátého ročníku. Na její stavbu byly sice použity jen tradiční materiály jako hlína a dřevo, ale poslouží pro okamžitou potřebu vzdělání. V Yirgacheffe se zase místní komunita rozhodla podpořit učitele postavením jednoduchých příbytků, kde mohou přes školní týden přebývat. „Lidé si těch škol velmi váží. I v těžkých obdobích, jako je letošní sucho, představují jakousi naději, že se něco do budoucna mění,“ říká Plecitý.

Jak přispět?

Příspěvky na sbírku „Postavme školu v Africe“ je možné vhodit přímo do kasiček skautů v ulicích nebo po celý rok posílat na sbírkové konto 222 444 555/0300 u ČSOB. Další možností je zaslat textovou zprávou ve tvaru DMS AFRIKA na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30 korun, na konto projektu bude připsáno 27 Kč. Novinkou je možnost přispívat pravidelně každý měsíc po dobu jednoho roku. Stačí odeslat SMS ve tvaru DMS ROK AFRIKA na číslo 87777 a z kreditu pak bude každý měsíc automaticky odečtena částka 30 Kč. Službu lze zrušit odesláním DMS STOP AFRIKA.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partneři Econnectu pro sociální oblast

Infoposel
Infoposel
Romano Vodi
Romano Vodi - informační portál provozovaný sdružením Romea

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz