Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

BirdLife International udělil ceny za mimořádný přínos pro světovou ochranu ptactva

3. 10. 2008 - PRAHA [Econnect/ČSO]

Na světové konferenci BirdLife International v argentinském Buenos Aires byly uděleny ceny za mimořádný přínos pro ochranu ptactva, tzv. Conservation Achievement Awards. Jedním z oceněných se stal i dlouholetý pracovník České společnosti ornitologické, Jan Hora. Cenu obržel za svou dlouholetou práci a inovativní přístup k ochraně Významných ptačích území.

Cenu uděluje mezinárodní organizace na ochranu ptáků BirdLife International jednou za 4 roky jednotlivcům, kteří se mimořádnou a významnou měrou zasloužili o ochranu ptactva. Ceny předala na závěr konference čestná předsedkyně BirdLife International, japonská princezna Takamado.

Publikace State of the World’s Birds 2008, zveřejněná právě na konferenci v Buenos Aires, ukazuje, že počet ohrožených ptačích druhů na Zemi stále roste a situace se nelepší. Zatímco za posledních 20 let bylo dle mezinárodně uznávaných červených seznamů 225 ptačích druhů přeřazeno do kategorie s vyšším stupněm ohrožení, pouhých 32 druhů mohlo být přeřazeno do kategorie znamenající nižší stupeň ohrožení. Ohroženy začínají být i některé tzv. běžné druhy, například druhy zemědělské krajiny v Evropě, které za posledních cca 25 let ubyly o více než 40 %. Podobně neblahé trendy ukazují i výsledky monitoringu ptáků ze Severní Ameriky. Mezi hlavní globální příčiny tohoto stavu patří intenzifikace zemědělství, ničení původních biotopů nebo jejich degradace, invaze nepůvodních druhů nebo nepřiměřený lov či odchyt. V dlouhodobější perspektivě se očekává i rostoucí vliv změny klimatu.

Současně však BirdLife International ukázal, že pokud jsou podniknuty patřičné kroky na záchranu druhů, lze tyto negativní trendy zvrátit. Odhaduje se, že dalších 16 ptačích druhů by mezi roky 1994 až 2004 vyhynulo, kdyby nebyly podniknuty kroky na jejich záchranu. Ve stejném období se stav dalších 49 kriticky ohrožených druhů zlepšil aspoň do té míry, že se jejich úbytek zpomalil. Na většině těchto programů se podílel nebo je přímo organizoval BirdLife International.

Jedním z hlavních a úspěšných nástrojů při ochraně ptáků v celosvětovém měřítku je program Významná ptačí území (Important Bird Areas). A právě tento program začal před více než 20 lety rozvíjet v České republice Jan Hora. Jan Hora kromě jiného vnesl do ochrany Významných ptačích území koncept tzv. patronátních skupin, který se záhy rozšířil po celém světě a zejména v rozvojových zemích představuje jedinečnou cestu, jak území klíčová pro ochranu ptáků chránit.

Myšlenka patronátních skupin stojí na poznatku, že skutečně účinnou ochranu území nelze zajistit bez spolupráce s odborníky a dalšími lidmi, kteří území znají, žijí v něm či hospodaří. V současnosti se koncept patronátních skupin úspěšně používá v Africe, Asii či Latinské Americe a samozřejmě je aplikován i v České republice. V Evropské unii se pak Významná ptačí území stala podkladem pro vyhlašování tzv. Ptačích oblastí v rámci soustavy chráněných území Natura 2000.

„Cenu považuji nejen za ocenění mé práce, ale i činnosti výboru a sekretariátu České společnosti ornitologické a zejména desítek kolegů, kteří se v rámci patronátních skupin IBA podílejí na monitoringu, ochraně a propagaci Významných ptačích území.“ uvedl Jan Hora ve svém poděkování.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz