Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

3. 10. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Nejvyšší počet uprchlíků v Kolumbii za posledních 20 let, Finanční sektor financoval politiky, kteří dnes podporují plán státní pomoci, Při americkém útoku v Pákistánu zahynulo šest lidí a další zprávy.

NEJVYŠŠÍ POČET UPRCHLÍKŮ V KOLUMBII ZA POSLEDNÍCH 20 LET
Hnutí za lidská práva v Kolumbii oznámila, že nově zformované pravicově orientované polovojenské skupiny způsobily tento rok nárůst počtu vnitrostátních uprchlíků. Nová zpráva říká, že dalších 1500 Kolumbijců je nuceno každý den opustit své domovy. To představuje oproti stejnému období loňského roku nárůst o 41 procent. Jorger Rojas z Rady pro lidská práva a vystěhovalce říká, že se jedná o nejvyšší počet uprchlíků za posledních dvacet let: "Jsme ohromeni množstvím lidí, kteří musí následkem násilí a ozbrojených konfliktů opouštět různé části země. Jedná se o 270 000 lidí, nejvyšší počet za posledních dvacet let, z nichž mnozí při masových odsunech zmizeli a už se neobjevili."
1/10/08

FINANČNÍ SEKTOR FINANCOVAL POLITIKY, KTEŘÍ DNES PODPORUJÍ PLÁN STATNÍ POMOCI
Americká organizace Centrum pro zodpovědnou politiku oznámila, že členové amerického kongresu, kteří podporují státní pomoc finančnímu sektoru, obdrželi během své politické kariéry od těchto firem a dále pak od pojišťoven a realitních kanceláří o 51 procent více finančních darů pro své volební kampaně než politici, kteří se postavili proti tomuto mimořádnému návrhu.
30/9/08

PŘI AMERICKÉM ÚTOKU V PÁKISTÁNU ZAHYNULO ŠEST LIDÍ
Při posledním útoku amerického bezpilotního letounu v Pákistánu zahynulo nejméně šest lidí. K bombardování došlo v pákistánské provincii Severní Vazíristán poblíž afghánských hranic.
1/10/08

OLMERT ŘÍKÁ, ŽE BY SE IZRAEL MĚL STÁHNOUT Z PALESTINSKÝCH ÚZEMÍ
Odstupující premiér izraelské vlády Ehud Olmert sdělil jednomu Izraelskému deníku, že Izrael by se měl stáhnout téměř ze všech území okupovaných od války na Středním východě v roce 1967 jako výměnu za mír s Palestinou a Sýrií. Olmert řekl nejčtenějšímu deníku Yedioth Ahronoth: „Říkám něco, co se předtím žádný vůdce Izraele neodvážil nikdy vyslovit: měli bychom se stáhnout téměř ze všech území, včetně Východního Jeruzaléma a Golanských výšin.“ Přes 450 000 židovských osadníků žije na okupovaném Západním břehu Jordánu a dalších 20 000 na Golanských výšinách. Olmert ještě dodal, že izraelští vojenští vůdci se vůbec nepoučili ze svých zkušeností a zdá se, že stále vězí ve válečné doktríně boje za nezávislost z roku 1948. K tomu řekl: „S nimi je to pořád jen všechno otázka tanků a kontroly území z toho nebo onoho návrší. To ale nemá žádnou cenu.“ Olmert nedávno odstoupil z důvodu obvinění z korupce, ale zůstává v úřadu premiéra do doby, než vzejde nová vláda z předčasných parlamentních voleb. Palestinský ministr zahraničí Rijád Al-Malíkí kritizoval Olmerta za to, že čekal až do té doby, kdy už plnou pravomoc nemá, aby mluvil o ukončení okupace palestinského území: „Přáli bychom si slyšet tato slova v době, kdy byl Olmert izraelským premiérem a nikoli poté, co rezignoval. Myslím, že je to velmi důležité oznámení, ale přichází příliš pozdě. Doufáme však v to, že tento závazek splní příští izraelská vláda.“
30/9/08

VYHAZOVANÍ STÁTNÍCH ŽALOBCŮ V USA BYLO POLITICKY MOTIVOVANÉ
Vyšetřování amerického ministerstva spravedlnosti doporučilo, aby bývalý ministr spravedlnosti Albert Gonzáles nebyl nucen před zvláštní porotou vysvětlovat svoji účast na politicky motivovaných personálních čistkách státních zástupců v roce 2006. Nicméně, podle listu New York Times vyšetřovací zpráva uvádí, jak Gonzáles a další úředníci ovlivňovali odstranění devíti státních zástupců, kteří dostatečně nespolupracovali s Bushovou vládou v politicky citlivých kauzách. Dosud nezveřejněná zpráva vyšetřovací komise zřejmě obsahuje důkazy, že Gonzálesův vedoucí úřadu Kyle Sampson vykonával pokyny od více státních úředníků, včetně Gonzálese a poradce Bílého domu Karla Rove. V úterý současný americký ministr spravedlnosti Michael Mukase jmenoval zvláštního státního zástupce, který má pokračovat ve vyšetřování tohoto případu, zda skutečně došlo k politickému ovlivňování, které vedlo k propuštění devíti státních zástupců.
30/9/08

CO JE TO VLASTNĚ DEBATA?
Dnes večer budou diskutovat před televizními kamerami američtí kandidáti na post víceprezidenta – Sarah Palinová a Joseph Biden. Hlavní sdělovací prostředky uspořádají vždy před americkými prezidentskými volbami několik “debat” mezi kandidáty. Pravidla debat řídí komise tvořená ze zástupců hlavních dvou stran – demokratů a republikánů. Menší strany nejsou v komisi zastoupené a jednání komise jsou tajná. Tento rok byl zveřejněn fakt, že o obsahu a způsobu vedení těchto debat existuje rovněž tajná dohoda mezi Barakem Obamou a Johnem McCainem. Dohoda stanoví pravidla všech předvolebních debat do konce roku 2008, včetně toho, kdo se jich může zúčastnit a o jakých tématech se smí mluvit. Ve výsledku to znamená, že kandidáti menších stran nemají možnost vystoupit v hlavních mediích. V dřívějších letech bylo i kandidátům s více než 10 procenty preferencí v průzkumech zabráněno zůčastnit se hlavních debat. Detaily nynější dohody jsou stále tajné přesto, že koalice 10 organizací za demokracii ve Spojených státech volá po zveřejnění závěrečné dohody. Takové dohody často znamenají, že kandidáti jsou ostře omezení v tématech a argumentech. Například, ačkoliv se při debatách mluví obecně o krizi zdravotnictví, kdy 40 milionů Američanů nemá žádný přístup ke zdravotnímu pojištění, nemluví se o vlivu velkých korporací na zdravotnictví ani o situaci v zemích, které uplatňují všeobecné zdravotní pojištění.
2/10/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz