Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Festival 4+4 dny rozpohybuje pražskou scénu

2. 10. 2008 - PRAHA [Econnect]

Na 4+4 dny se zítra, tedy v pátek 3. října, otevřou publiku holešovické postindustriální prostory La Fabrika a Hala ALTA 30 a zavedené pražské divadelní scény Archa a Ponec. Právě do nich soustředili až do 10. října pořadatelé festivalu 4+4 DNY V POHYBU vybraná vizuální představení na pomezí vizuálního umění, pohybového a činoherního divadla a multimediální show.

Ostatně taková bude už zahajovací party, kdy od 18 hodin v prostorách HALY 23+30 (U Výstaviště 23, Praha 7 – Holešovice) proběhne vernisáž nevšedního výtvarného projektu Big Gruppen Hybrid Painting Session za účasti kurátora projektu Krištofa Kintery. „Návštěvníci tohoto zajímavého prostoru odhalí týdenní práci více než padesáti českých umělců v jednom nástěnném kolektivním díle,“ láká Kintera. Ojedinělý site-specific počin je součástí projektu KORZARt. Na páteční zahajovací párty bude do noci hostům k dispozici festivalový „Big Hybrid Painting Bar“, který provozuje Kinterova domovská Jednotka/Unit. Výtvarný prostor s barem zůstanou divákům otevřeny po celou dobu festivalu.

Hlavní program festivalu 4+4 DNY zahájí očekávaný experimentální britsko-německý soubor Gob Squad se svým pop-artově laděným představením „Gob Squad´s Kitchen (You´ve never had it so good)“ v 19:30 hod ve velkém sálu Divadla Archa. Jde o originální rekonstrukci filmu „Kitchen“ Andy Warhola, jež zábavně, inteligentně, provokativně a ironicky asociuje atmosféru v poloviny 60. let se vším, co k oněm létům patřilo. Publikum se může těšit na další z celosvětově proslavených představení, v nichž Gob Squad kombinují vyjadřovací prostředky filmu, televize a hudby.

Stěžejní program festivalu se naplno rozjede v sobotu 4. října, a to uvedením obou nejočekávanějších představení. V Divadle Archa od 19:30 hodin proběhne po vyprodaném pátečním představení repríza projektu Gob Squad. Obdivovatelé taneční a divadelní skupiny TOW s Petrou Hauerovou a Vladimírem 518 jistě nepropásnou dlouho očekávanou premiéru vizuálně podmanivého projektu pod názvem „Teorie“. Vladimír 518 slibuje „emočně silné představení s výrazným tématem zasazené mimo hranice prostoru“. Teorii uvede Divadlo Ponec ve 20 hodin. Nejen zpestřením nabitého sobotního večera jsou dvě navazující představení v holešovické Hale 30; ve 22 hodin zde vystoupí německá performerka Irina Müller s představením „O slasti a strachu“ a následuje Zoja Smutny (Kanada / Řecko / Česká republika) s představením „Endinds“.

Pestrý program kombinující zábavu i poučnou „inspekci“ mezi nejaktuálnější trendy současného divadla nabídne neděle5. října. Od 15 hodin holešovickou Halu 23 rozesměje pražské alternativní loutkové divadlo Buchty a loutky s hrou „Tři malá prasátka“ pro děti i dospělé. Pro starší návštěvníky pozvali dramaturgové slovinský soubor Mladinsko Theatre s představením „Fragile“, zhmotňující sny a realitu mladých emigrantů ze zemí bývalé Jugoslávie v Londýně. Kulturní víkend završí očekávaná premiéra představení „Malý člověk“ skupiny HoME Howarda Lotkera. Představení v rámci site-specific projektu KORZÁRt je zařazeno opět do industriálních prostor holešovické Haly 30 od 22 hodin. Projekt je svázán s postavou psychiatra, vědce a spisovatele Wilhelma Reicha, jeho nespornou genialitou i pravděpodobným šílenstvím. Hravý interaktivní styl divadla HoME zkoumá každodenní životní prostor člověka za použití prostředků divadla, performance, užitého umění a pohybu a zároveň klade důraz na hru a zapojení publika v procesu tvorby.

V pondělí 6. října 2008 divákům vedle zmiňovaných Mladinsko Treatre festival nabídne další ukázku slovinské divadelní a taneční tvorby. V unikátním prostoru La Fabrika (Komunardů 30, Praha 7) vystoupí ve 21 hodin uznávaná Maja Delak s genderově laděným představením Expensive Darlings. Sedm bojovnic za umění na scéně rozehraje reflexi reality ženy - umělkyně v kulturním, sociálním i politickém kontextu. V blízké Hale 30 od 22.00 vystoupí Žan Loose & Stanislav Majer se světovou předpremiérou svého chorvatsko-českého projektu ”POK & ROK“.

V úterý 7. října 2008 produkce festivalu uvede v Divadle Archa od 19:30 hodin non-dance představení „Hors sujet ou le bel ici“ francouzské choreografky Martine Pisani, v níž šest postav s humorem odhaluje tajemství a úskalí veřejné exhibice, se všemi jejími rozpaky a nároky na disciplínu i kreativitu. Ve 21 hodin v prostoru La Fabrika naváže slovinský talentovaný představitel site-specific Janež Janša se svým projektem „Miss Mobile“. V obrazově poutavém interaktivním představení obrací pozornost diváka k manipulativním efektům zábavního průmyslu, ve stylu soutěží typu Big Brother.

Středeční program 8. října 2008 zve diváky do Divadla Archa na další z výrazných představení mezinárodní scény divadla dokumentu. V 19:30 hodin vystoupí belgický soubor BERLIN s multimediálním projektem „Bonanza“, nahlížejícím do života zkoušených obyvatel izolovaného hornického města ve Skalistých horách v USA. Tentýž večer ve 21 hodin La Fabrika divákům nabídne projekt “While We Were Holding It Together” skupiny neo-konceptuálních umělců LISA pod vedením chorvatsko-německé autorky IVANY MÜLLER.

Pro program festivalu zlomový čtvrtek 9. října vedle již zmíněných divácky oblíbených BERLIN v 19:30 hodin v Divadle Archa, uvede dvě hudební akce. Taneční noc započne od 21 hodin v holešovické Hale 23, kde vystoupí německá skupina LA KAFFEHAUSAVANGARDE, na kterou ve 22 hodin naváže ARTSCENICO s multimediálním tanečním open air projektem „La Panchina“.

Čtvrtečním dnem bude zahájeno mezinárodní divadelní a architektonické sympozium s názvem „Umění v experimentálním, industriálním a netradičním prostoru“, které ve dnech 9. a 10. října proběhne v bývalém továrním objektu ALTA HALA 30 a 23. Sympozium se bude věnovat oblasti industriální architektury v Čechách a v Evropě pro uměleckou tvorbu; mapuje umělecké aktivity site-specific za posledních 10 let; a celkově prezentuje rozvoj divadelní architektury. Na sympoziu se představí čeští a zahraniční umělci, architekti, scénografové, památkáři, sociologové, kulturní manažeři a další přizvaní odborníci různých profesí. Více na http://www.ctyridny.cz/pages-main/festival-sympozium.htm.

Závěrečný den festivalu - pátek 10. října - znamená grandiózní finále. Holešovická Hala 30 se úderem 18 hodiny ožije projektem „Hanging Around“ česko-německé kooperace souborů MAMAPAPA & ARTSCENICO. Koncept reaguje na úvodní Big Gruppen Hybrid Painting Session a je součástí mezinárodního projektu Hanging Around mapujícího fenomén mládeže s jejím vyzývavým „nezájmem o cokoliv“. V poslední den festivalu mají diváci šanci zhlédnout unikátní představení slavné turecké choreografky a průkopnice tamního současného tance Aydin Teker s názvem “harS“, v němž objevuje dialog těla a harfy v magické symbióze, nečekané geometrické, zvukové a prostorové asociaci. Představení se koná od 19:30 hodin v Divadle Archa. V prostoru La Fabrika ve 21 hodin představí španělská skupina Conservas v čele se Simone Levi svůj interaktivní projekt „Advanced Realities“ vystavěný na filmové fikci a odhalující skandálně mafiánské praktiky realitních kanceláří, bank a odborů územního plánování velkých španělských měst. Krátký film byl s reálnými záběry pořízenými skrytou kamerou uveřejněn na serveru YouTube.com několik dní před volbami.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz