Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rok po loňské "Šafránové revoluci": Situace se zhoršila

29. 9. 2008 - PRAHA [Barmské centrum Praha]

Víkend kolem 26. a 27. září přinesl první výročí loňské "Šafránové revoluce" v Barmě, která byla krvavě potlačena barmským režimem. Exilové organizace podporující změny k demokracii, jako Barmské centrum Praha (Burma Center Prague, o.p.s.), s lítostí konstatují, že se situace v Barmě od té doby ještě zhoršila. Dohled a zastrašování státními orgány značně zesílily a systematicky se zaměřují i na mnichy. Světová veřejnost se mezitím spokojuje se sliby a oficiálním líčením okolností vojenským režimem. Nedokázala ani vyjádřit odmítavý postoj k referendu v květnu, kde souhlas s návrhem vlády byl donucen falšováním voleb a vyhrožováním voličů trestem vězení.

Ohledně nedávného propuštění 9000 barmských vězňů varuje Barmské centrum před chybným závěrem, že se jednalo o projev vstřícnosti režimu. Mezi propuštěnými vězni je totiž jen kolem 7 vězňů svědomí. Celkový počet politických vězňů však činí přes 2000. Jen v průběhu letošního srpna zatkla junta 39 osob kvůli jejich opozičním aktivitám, v prvních deseti dnech v září zavřela dokonce 20 osob. Ve srovnání s tímto počtem je jasné, že i nadále převládá protidemokratická praxe režimu a jeho projevy odhalují, jak velice je pochybný.

Experti poukazují naopak na souvislost se zahájením 63. valného shromáždění OSN, kde USA znovu zvolily Barmu jako jedno z hlavních témat a mnohé země se chystají sledovat její vývoj. Barmská junta pod tlakem pokračuje na cestě předstírané demokratizace, ale zároveň stále potlačuje opozici. Jedná se o strategii, kterou úspěšně používala už od devadesátých let.

Na začátku týdne, přesně jeden rok od počátku protestů mnichů, dosáhl tento boj nového rozměru, když hackeři z různých míst světa zastavili na několik dnů webové stránky tří opozičních exilových médií. Webové stránky jsou zatím obnovené, počítá se však s dalšími obdobnými útoky.

Nabídka textu očitého svědka
Barmské centrum Praha na vzpomínku události loňského září přeložilo příběh očitého svědka v Rangúnu. Text v anglickém originálu vyšel už před měsícem, práva k otisknutí české verze jsou k dispozici s uvedením Barmského centra jako překladatele a zpravodajské agentury Mizzima jako vydavatele.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz