Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Už jen do čtvrtka lze poslat výtky proti R55 přes ptačí oblast

23. 9. 2008 - BRNO [Děti Země - Klub za udržitelnou dopravu]

Do půlnoci 25. září mohou občané připomínkovat návrh Politiky územního rozvoje (PUR), který obsahuje řadu nevhodných dopravních koridorů. Jedním z nich je i rychlostní silnice R55 od Rohatce kolem Starého Města až do Otrokovic přes ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví. Proti této trase je ale možné na MMR poslat navržený text 1) e-mailem ze stránky http://pur.eps.cz/zapojte-se/vzor-pripominky/R55 nebo jako SMS podle návodu na http://pur.eps.cz/zapojte-se/sms/R55.

„Plán vést R55 přes ptačí oblast je porušením evropských směrnic o ochraně ptáků, takže by pro náš stát bylo lepší postavit spíše trasu po levé straně řeky Moravy podél silnice I/55,“ tvrdí Miroslav Patrik z Dětí Země, které s Českou společností ornitologickou loni poslaly Evropské komisi stížnost 2) proti České republice.

Nevhodná varianta R55 se také objevila v návrhu PUR, ale občané mají možnost proti ní poslat snadným způsobem námitku jako SMS. Stačí když do mobilu napíšou text ve tvaru EPS R55 JMENO PRIJMENI a odešlou ho na číslo 9030908. Na Ministerstvo pro místní rozvoj pak přijde již připravený text námitky.

Problémy s R55 má i Ministerstvo dopravy. To totiž stále nesplnilo usnesení vlády č. 1064 ze 19. září 2007, podle kterého má skupina odborníků posoudit vládní trasu R55 přes ptačí oblast a nevládní trasu mimo ni 3). Odborníci se přitom sešli naposledy 2. září, ale stav jejich práce či výsledky nejsou doposud veřejnosti známé.

„Že rok starý úkol v usnesení vlády o porovnání dvou předložených variant R55 není doposud splněn je jen důkazem toho, jak tandem Řebíček - Hodač vážnost tohoto dokumentu ignoruje,“ myslí si Patrik, podle kterého měly být výsledky posouzení známé již letos na jaře.

Podle návrhu rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2009 by se silnice R55 v úseku Staré Město – Rohatec přes ptačí oblast měla stavět v letech 2012-5, náklady mají být 4,3 mld. Kč.

V dotčené ptačí oblasti je evropskou směrnicí o ochraně volně žijícího ptactva chráněno šest druhů ptáků: čáp bílý, moták pochop, strakapoud jižní a prostřední, skřivan lesní a lelek lesní. Právě pro něho a pro skřivana lesního znamená oficiální trasa velmi vážné ohrožení.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz