Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

OSN: AIDS se týká nás všech

1. 12. 2004 - BRNO [Econnect / Informační centrum OSN v Praze]

39,4 milionů HIV pozitivních ve světě. 20 milionů obětí AIDS. Taková jsou čísla, jimiž opět varuje – při příležitosti dnešního Světového dne boje proti AIDS – české zastoupení OSN. To zahájilo internetovou kampaň "AIDS se týká nás všech", která vrcholí právě dnes. Na adrese www.osn.cz/aids2004 seznamuje OSN s průběhem epidemie AIDS ve světě, zejména v Africe, Asii a východní Evropě, kde je vývoj epidemie nejhrozivější. Podává přehled o situaci v České republice a poskytuje rady i kontaktní informace těm, kdo se sami ocitli v ohrožení nebo se tak děje jejich známým, příbuzným, blízkým.

Na celém světě je 1. prosinec připomínán jako Světový den boje proti AIDS. Jeho smyslem je zhodnotit výsledky kampaně proti této zákeřné nemoci a upoutat pozornost k problémům souvisejícím s epidemií. Tématem letošního dne je "Ženy, dívky a HIV/AIDS". Výzkumy ukazují, že mladé ženy a dívky jsou 2,5krát náchylnější k infekci HIV než jejich mužské protějšky. Jejich zranitelnost vyplývá zejména z neznalosti problematiky přenosu viru HIV, malého vlivu na používání bezpečných praktik při sexu a tím zcela nedostatečné úrovně prevence. Přibližně polovina všech infikovaných HIV na světě jsou dnes ženy, zatímco v minulosti byl AIDS považován spíše za onemocnění mužů. Ženy proto mohou a musejí sehrát v boji proti AIDS důležitou úlohu.

Celkový počet infikovaných virem HIV je 39,4 milionu lidí, z toho je 17,6 milionu žen. Dospělých HIV+ je 37,2 milionu, dětí do 15 let 2,2 milionu. Nejrychleji se epidemie šíří ve východní Asii, východní Evropě a Střední Asii. V roce 2004 bylo nově infikováno 4,9 milionu lidí, z toho bylo 640 000 dětí do 15 let. Více než tři miliony na AIDS v roce 2004 zemřely, 510 000 obětí bylo mezi dětmi do 15 let.

Epidemie AIDS není jen záležitostí Afriky nebo rozvojového světa. Týká se nás všech. Na africkém kontinentu je situace v různých zemích velmi rozdílná. Nejpostiženější je jižní část, kde je zasaženo až 25% populace. Výzkumy přitom prokazují, že 15% infikovaných snižuje hrubý domácí produkt země o jedno procento. Až 50% nárůst infikovaných HIV v letech 2002-2004 ve východní Asii lze přičíst zejména šíření viru v Číně, Indonésii a Vietnamu. Ve východní Evropě přibylo HIV pozitivních o 40%, stejně tak ve Střední Asii. K tomu přispívá zejména vývoj epidemie na Ukrajině a v Rusku. V Rusku je nyní 860 000 HIV pozitivních lidí, nejvíce ze všech zemí v Evropě. V regionu východní Evropy je nejčastějším způsobem přenosu nákaza při nitrožilním užívání drog.

Epidemie HIV a AIDS není omezena pouze na rozvojové země, má globální důsledky. Přestože asi dvě třetiny infikovaných žijí v subsaharské Africe, epidemie se šíří obrovskou rychlostí v Asii i ve východní Evropě. Pro srovnání - ve východoevropském regionu je nyní přibližně 1,3 milionu infikovaných, zatímco v roce 1995 to bylo pouhých 160 tisíc. Na Ukrajině je HIV pozitivní 1 ze 100 lidí. AIDS ohrožuje rodiny i celá společenství. V důsledku AIDS dochází k úbytku pracovní síly a roste počet osiřelých dětí. Země postižené velkým počtem HIV pozitivních nemohou rozvíjet programy udržitelného rozvoje a využívání obnovitelných zdrojů z důvodu jejich finanční nedostupnosti a vytvářejí tak další zátěž pro životní prostředí. AIDS je častým důsledkem obchodování se ženami i válečných konfliktů. HIV pozitivní a nemocní AIDS jsou v mnoha zemích stigmatizovaní a stavěni na okraj společnosti.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz