Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tématem konference Forum 2000 bude „Otevřenost a fundamentalismus v 21. století“

22. 9. 2008 - PRAHA [Econnect/ Forum 2000 Foundation ]

Ve dnech 12. až 14. října 2008 proběhne v Praze již tradičně pod záštitou Václava Havla dvanáctá výroční konference Forum 2000. Jejím hlavním tématem bude: „Otevřenost a fundamentalismus v 21. století“ s podtitulem „Svár mezi tradicemi a modernitou“. „Každý rok pečlivě zvažujeme, jaké bude hlavní téma konference Fora 2000. Letošní téma odráží jev, který je pro vývoj lidských dějin přirozený, ale z pohledu naší doby se zdá, že nyní vystupuje do popředí více než kdykoliv v minulosti,“ říká ohledně tématu letošní konference Václav Havel.

Konference se zúčastní několik desítek významných delegátů z celého světa. Především to budou bývalé i současné hlavy států, vůdčí náboženské, duchovní a kulturní osobnosti, ředitelé mezinárodních institucí, významní spisovatelé a myslitelé, zástupci médií, představitelé nadnárodních společností, analytici a diplomaté. Vedle delegátů očekávají organizátoři konference kolem 3000 pozorovatelů z řad vědců, studentů, vládních úředníků, zástupců českého a středoevropského ekonomického prostředí, politiků, médií a zainteresované veřejnost.

„Jednou z přidaných hodnot konference Forum 2000 je fakt, že si pořadatelé nenechávají své zajímavé hosty pro sebe, ale naopak se je snaží zprostředkovat co největšímu počtu různých publik formou besed, přednášek, diskuzí na univerzitách, v knihovnách a jinde. Vloni těchto doprovodných aktivit v rámci konference Forum 2000 proběhlo na různých místech v Praze celkem devatenáct a letos tomu bude podobně,“ říká ředitel nadace Forum 2000 Oldřich Černý.

Mezi delegáty, kteří dosud potvrdili účast na konferenci, jsou např. poradce marockého krále Mohameda IV André Azoulay; francouzsko-kolumbijská politička a kandidátka ve volbách 2002 na kolumbijského prezidenta Ingrid Betancourt; ministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg; francouzský filozof André Glucksmann; americká religionistka Doris Donnelly; novinář, zpravodaj České televize v Číně a bývalý válečný zpravodaj CNN Tomáš Etzler; bývalý mexický prezident Vicente Fox; bývalý premiér Katalánska a předseda strany Konvergence a jednota Artur Mas i Gavarró; britský novinář, historik a bývalý dopisovatel BBC ve Vídni Misha Glenny; ministryně zahraničních věcí Maďarska Kinga Göncz; bývalý prezident ČR Václav Havel; ředitelka bělehradského Centra pro humanitární právo Nataša Kandić; ruský opoziční politik a bývalý premiér Mikhail Kasyanov; známý egyptský novinář Yasser Khalil; slovenský ministr zahraničních věcí Ján Kubiš; vedoucí běloruského Výboru na podporu nespravedlivě stíhaných Inna Kuley; doživotní prezident stavební společnosti Bovis Lend Lease Frank Lampl; venezuelský opoziční politik Leopoldo Lopez; bývalý generální tajemník společenství Commonwealth Don McKinnon; zakladatel a generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Robert Ménard; bývalý disident a šéfredaktor polského deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik; vůdčí postava běloruské demokratické opozice Alexander Milinkevich; bývalý ministerský předseda Nového Zélandu a bývalý generální ředitel Světové obchodní organizace Mike Moore; ruský novinář a bývalý disident Alexandr Podrabinek; bývalý bolivijský prezident Jorge Quiroga Ramírez; člen indického parlamentu Karan Singh; chilský senátor Jorge Pizarro Soto; jedna z vůdčích postav zimbabwské opozice Trudy Stevenson; česko-americký ekonom a profesor ekonomie na Michiganské univerzitě Jan Švejnar; bývalý prezident Světové banky Paul Wolfowitz; ruský opoziční politik a ekonom Grigory Yavlinsky; náměstkyně francouzského ministra zahraničí Rama Yade; bývalý polský ministr zahraničí Władysław Bartoszewski či předseda Arabsko-amerického Institutu James Zogby.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční 12. října večer v prostorách „Pražské křižovatky“, odsvěceného kostela sv. Anny na Starém Městě. Pracovní jednání konference 13. a 14. října budou rozdělena do tematických panelů, kulatých stolů a řady doprovodných diskusí. „V loňském roce jsem zaznamenal výhrady, že Forum je příliš velké, příliš mnohotvárné, zkrátka, že jde o konferenci, kde probíhá – často paralelně – příliš mnoho zajímavých diskuzí, které obyčejný smrtelník jednoduše nestihne všechny navštívit. Obávám se, že letos tomu nebude jinak. Forum 2000 se po dvanácti letech své existence stalo velkou evropskou konferencí se vším všudy, co k tomu patří, včetně oné mnohovrstevnatosti“, říká ředitel Nadace Forum 2000 Oldřich Černý.

Hlavní část konference se uskuteční v prostorách Paláce Žofín. Tematické okruhy panelů budou:

  • Víra a různé druhy fanatismu
  • Mocní a bezmocní
  • Modernita bez demokracie
  • Pluralita kultur a demokracie: Nekonfliktní/konfliktní vztahy

Ekonomická část konference se bude věnovat tématům: „Vzestup nových hospodářských mocností a dopad na tradiční západní ekonomiky“, „Když jsme ještě vyráběli věci... : Zamyšlení nad ekonomickou budoucností Evropy a Severní Ameriky“, či „Internacionalizace českých firem“.

Druhý den konference (14. října) bude věnován především Mezináboženskému dialogu - diskusi mezi významnými filozofy a představiteli různých náboženství. Podobně jako v minulých letech, i letošní konference nabízí po mezináboženském setkání následnou Mezináboženskou meditaci v kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí otevřenou pro širokou veřejnost. „Kdysi jsem navrhoval, že by bylo dobré vytvořit jakousi „velkou duchovní koalici“, která by prohlubovala spolupráci světových náboženství a jejich společné úsilí o úctu k životu, k přírodě, o vnímavý postoj k budoucnosti. Jsem šťastný, že zde pravidelně taková malá duchovní koalice vzniká: propojení lidí dobré vůle, kteří sdílí základní etické hodnoty,“ říká o Mezináboženském dialogu Václav Havel.

Součástí konference budou také mnohé doprovodné akce. V prostorách Paláce Žofín, Laterny Magiky, Goethe Institutu a na dalších místech Prahy budou v rámci konference probíhat též panelové diskuze, kulaté stoly, semináře a workshopy na témata od demokracie a lidských práv v různých částech světa (Barma, Bělorusko, Rusko, Kuba, Venezuela) až po budoucnost evropské integrace či hospodářství a obchodu. „Mezi dalšími tématy, o kterých tu často hovoříme – a nejinak tomu bude i letos, mimo jiné v souvislosti s výročím světových událostí v roce 1968 – je otázka lidských práv. Mám radost, že hloubkou svých debat Forum 2000 dokazuje, že se nejedná jen o jakýsi zprofanovaný pojem, nýbrž o koncept s konkrétním obsahem, který je třeba neustále připomínat. Jsem přesvědčen, že lidská práva, lidská odpovědnost, mravní řád i naše svědomí jsou možná nejdůležitější politická témata této doby, s nimiž těsně souvisí veškeré naše konání,“ říká Václav Havel.

Vstup na konferenci je po akreditaci otevřen pro veřejnost. Pro informace o účasti na konferenci prosím kontaktujte registration@forum2000.cz.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz