Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Novinky z alternativního zpravodajského serveru Akt-info

19. 9. 2008 - PRAHA [Econnect/Akt-info]

Akt-info poskytuje informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. V aktuálním vydání si můžete přečíst: Pět lidí zahynulo při americkém útoku v Pákistánu, Jihoameričtí představitelé rokují o bolívijské krizi, Analytici zpravodajských služeb předpokládají, že vliv spojených států bude klesat, Návrh na vyšetření válečných zločinů bývalého velitele izraelské armády.

PĚT LIDÍ ZAHYNULO PŘI AMERICKÉM ÚTOKU V PÁKISTÁNU
V Pákistánu zemřelo pět lidí při dalším jednostranném útoku amerických vojsk. Útok se uskutečnil jen několik málo hodin poté, co americká vláda přislíbila, že v budoucnu bude respektovat suverenitu Pákistánského území. Mezitím americký ministr obrany Robert Gates navštívil sousední Afghánistán a podal oficiální omluvu za masivní nálet z minulého měsíce, při kterém zahynulo na 90 afghánských civilistů, včetně 60 dětí. Gatesova omluva poukazuje na význačnou změnu informací z amerických oficiálních míst. V prvních týdnech po útoku Spojené státy popřely zprávy novinářů o útoku a tvrdily, že v tomto případě zemřelo jen pět civilistů.
18/9/08

JIHOAMERIČTÍ PŘEDSTAVITELÉ ROKUJÍ O BOLÍVIJSKÉ KRIZI
Osm jihoamerických představitelů se v pondělí setkalo v Chile na nouzovém sumitu týkajícím se současné krize v Bolívii. Bolívijský prezident Evo Morales obvinil několik pravicově orientovaných regionálních guvernérů ze snahy rozpoutat násilný převrat, který by měl svrhnout jeho demokraticky zvolenou vládu. Avšak nedávno Morales vyhrál referendum o své prezidentské funkci s více než šedesáti procenty hlasů, v provincii Pando bylo v pátek zavedeno stanné právo, poté co bylo asi třicet Moralesových příznivců z řad rolníků zabito peruánskými a brazilskými žoldáky najatými místním guvernérem Leopoldem Fernandezem. Bolívijské jednotky v úterý zajaly Fernandeze a Morales ho obvinil z páchání zločinů proti lidskosti. Na mimořádném sumitu chilský prezident Michelle Bachelet vyjádřil podporu bolívijské vládě: "Prohlašujeme, že naše vlády zásadně odmítají a nebudou uznávat jakýkoliv stav, který by vedl k občanskému puči." Několik bolívijských regionálních guvernérů - se zjevnou podporou mezinárodních pravicových skupin a korporací - odmítlo Moralesovy snahy přepsat bolívijskou ústavu, rozdělit velké pozemky, dát půdu chudým zemědělcům a přerozdělit zisky státu z lukrativních ropných polí. Ve středu se opoziční guvernéři dohodli na dalším jednání s prezidentem Moralesem. Nicméně Bolívii opustil americký velvyslanec Philip Goldberg, neboť byl bolívijskou vládou vyhoštěn. Morales Goldberga obvinil z podněcování protestů a podpory opozice. Americká vláda stahuje všechen humanitární personál z Bolívie.
17/9/08

ANALYTICI ZPRAVODAJSKÝCH SLUŽEB PŘEDPOKLÁDAJÍ, ŽE VLIV SPOJENÝCH STÁTŮ BUDE KLESAT
V posledních týdnech utrpěly Spojené státy již druhou vojenskou porážku. Pákistánské vojsko zaútočilo na americké vojenské helikoptéry, které vtrhly na pákistánské území a donutilo je k návratu do Afghánistánu. Tento incident se odehrál blízko vesnice v kmenovém území Jižního Waziristánu, kde americké helikoptéry tento měsíc provedly nálety bez konzultace s pákistánskou vládou. K tomu nová předpověď zpravodajské služby říká , že globální dominance USA bude v následujících desetiletích dále upadat. Zpráva zvaná "Globální trendy 2025” prohlašuje, že americká vojenská moc význačně slábne. Zpráva také předpokládá, že americký vliv bude “se vzrůstající rychlostí” upadat v politické, ekonomické a zřejmě i kulturní sféře. Zpráva vnímá globální klimatické změny jako zásadní sílu, která drasticky změní geopolitiku.
16/9/08

NÁVRH NA VYŠETŘENÍ VÁLEČNÝCH ZLOČINŮ BÝVALÉHO VELITELE IZRAELSKÉ ARMÁDY
Podle zpráv z Blízkého východu sílí hlasy, aby se prošetřilo, zda izraelský ministr dopravy Shaul Mofaz dal během svého působení ve funkci armádního velitele štábu příkaz k „válečným zločinům“. Již dříve se objevily informace, že Mofaz nařídil izraelským jednotkám, aby denně zabily sedmdesát Palestinců. Nedávno byly zveřejněné zprávy o tom, že Mofaz dal v květnu 2001 vedoucím armádním velitelům ze Západního břehu instrukce, kde řekl, že chce deset zabitých Palestinců za den v každé ze sedmi oblastí územních brigád. David Kretzmer, emeritní profesor mezinárodního práva na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, řekl, že zprávy o Mofazově příkazu přispívají ke spekulacím, že mohl „spáchat závažné přestupky, z nichž alespoň některé spadají do kategorie válečných zločinů“. Výzvy k vyšetřování Mofaze přicházejí právě v krizové chvíli, když izraelská policie obvinila z korupce premiéra Ehuda Omerta.
12/9/08

=============================================
Poznámka: Naše rubrika mezinárodních zpráv vám přináší souhrn zpráv programu DemocracyNow televizní stanice Pacifica. Videozáznamy těchto zpráv můžete shlédnout s pomocí programu RealPlayer. Vložte adresu http://www.democracynow.org/recent.pl do vyhledávače a vyberte si zprávy v angličtině podle data.
=============================================

INFORMACE:
Akt-info je alternativní zpravodajský servis. Poskytujeme informace, které nejsou, ale měly by být v běžných médiích. Redaktoři jsou nezávislou skupinou novinářů a přátel. Akt-info je zcela neziskový projekt. Pokud jste členem organizace nebo neformální skupinou, aktivní v našich prioritních tématech (lidská práva, obrana skutečné demokracie, sociální spravedlnost a mírové řešení konfliktů), můžete prostřednictvím našeho servisu informovat širší veřejnost o vašich aktivitách. Vaše případné dotazy a připomínky můžete zasílat na: akt-info@seznam.cz.

ROZŠIŘUJTE INFORMACE DÁL:
Pošlete informaci o Akt-info svým kamarádům a dejte jim vědět, jak se mohou přihlásit. Zprávy z akt-info přinášíme jen jednou týdně a náš systém je zabezpečen, takže se nikdo nemusí obávat spamů. Přihlásit se může každý sám. Stačí jen poslat e-mail s předmětem „přihlásit“ na adresu: akt-info@seznam.cz.

JAK POMOCI:
Všimli jste si, že běžná nebo „mainstreamová“ média neinformují objektivně nebo dostatečně o tématech, která Vás zajímají? My také. Už vás štve, že dostáváte jen politicky vhodné informace o světě kolem vás? Nás také. Potřebujeme překladatele z angličtiny do češtiny. Také potřebujeme české korektury. Vždy uvítáme zprávy z alternativních zdrojů. Pokud můžete pomoci, zkontaktujete nás na: akt-info@seznam.cz


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz