Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Okupovaná území: Stop užívání dětí jako sebevražedných atentátníků

30. 11. 2004 - PRAHA [Human Rights Watch/Econnect]

Palestinské ozbrojené skupiny by měly okamžitě ukončit užívání dětí při vojenských útocích. Oznámila to nevládní organizace pro lidská práva Human Rights Watch (HRW) po nedávném sebevražedném útoku v Tel Avivu, kdy šestnáctiletý chlapec zabil tři izraelské civilisty. Většina palestinských ozbrojených skupin popírá používání dětí při vojenských útocích, avšak od října 2000 se nejméně 10 dětí podílelo na sebevražedných útocích v Izraeli a okupovaných územích.

Již zmiňovaný útok byl druhým sebevražedným atentátem, které spáchalo dítě spojené s Popular Front for the Liberation of Palestine. Předchozí útok sedmnáctiletého chlapce v Netanya v květnu 2000 měl také souvislost s touto skupinou.

„Jakékoliv útoky na civilisty jsou zakázány mezinárodními zákony, avšak používání dětí při sebevražedných bombových útocích je obzvláště ohavné,“ řekl Jo Becker, ředitel odboru pro práva dětí v Human Rights Watch. „Palestinské ozbrojené skupiny musí jasně a veřejně odsoudit jakékoliv používání dětí mladších 18 let pro vojenské aktivity a zajistit, aby k tomu již nadále nedocházelo.“

Hlavní palestinské ozbrojené skupiny, včetně Brigády mučedníků Al-Aqsa, Lidové fronty pro osvobození Palestiny, Islámský džihád a hnutí Hamas, již dříve odmítlo používání dětí ve vojenských operacích, avšak jejich deklarace nebyly vždy naplněny. Někteří vůdci, včetně zástupců Islámského džihádu a hnutí Hamas, prohlásili, že považují šestnáctileté děti za již dospělé. Mezinárodní zákony však definují dítě jako jakoukoliv osobu mladší 18 let.

HRW prohlásila, že Brigáda mučedníků Al-Aqsa se podílela nejméně na 4 sebevražedných útocích, které spáchaly děti. Islámský džihád se podílel nejméně na třech útocích.

Mezinárodní smlouva, kterou podepsalo dosud 86 zemí zakazuje vládám a povstaleckým ozbrojeným skupinám používat děti mladší 18 let v ozbrojených konfliktech. Izrael podepsal – avšak neratifikoval – smlouvu známou jako "Optional Protocol to the Convention on the Rights of the Child on the involvement of children in armed conflict".

HRW požádala izraelskou vládu, aby ratifikovala protokol co nejdříve a vyzvala ji stejně jako palestinské povstalce, aby uznali osoby mladší 18 let jako nezletilé osoby. Izraelská vládní politika definuje v okupovaných teritoriích Palestince mladší 16 let jako nezletilé, zatímco izraelské děti jsou na stejném území považované jako nezletilé až do věku 18 let.

HRW dále požádala Izrael, aby přijal účinná opatření na ochranu života všech civilistů, obzvláště dětí. Během říjnového vpádu izraelské armády do pásma Gazy bylo zabito více než 130 Palestinců, přičemž jednu čtvrtinu tvořily děti mladší 18 let.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz