Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letošní Dny proti chudobě

15. 9. 2008 - PRAHA [Econnect/ Česko proti chudobě]

Letošní podzim bude na české rozvojové scéně již tradičně věnován Dnům proti chudobě. Jedná se o rozsáhlou informační kampaň upozorňující na extrémní chudobu některých světových regionů a ostatní globální problémy.

Šestina světové populace, téměř miliarda lidí, stále přežívá v podmínkách extrémní chudoby bez přístupu k pitné vodě, dostatku jídla a dalších základních lidských potřeb včetně nejběžnějších léků. Dluhy rozvojových zemí neúprosně rostou, použití prostředků na zahraniční rozvojovou spolupráci je často podmíněno pravidly, které jsou pro chudé země nevýhodné a bohaté státy ze svých rozpočtů vyhrazují částky mnohonásobně vyšší na vlastní zemědělské dotace nežli na zahraniční rozvojovou spolupráci. Toto je jen zlomek potíží rozvojového světa, o kterých v naší společnosti neexistuje téměř žádné povědomí. Cílem Dnů proti chudobě je zahájení diskuze na tato témata na všech úrovních občanské společnosti a hledání podpory mezi státními i nestátními organizacemi, politiky, úředníky a zejména širokou veřejností.

Kampaň je organizována platformou Česko proti chudobě, která sdružuje více než 30 organizací zaměřených na rozvojovou pomoc, vzdělávání, genderovou problematiku, životní prostředí i problémy mezinárodního obchodu a oddlužení.

„V letošním roce si připomínáme 60 let od vzniku Všeobecné deklarace lidských práv. Ve světě, v němž se stále více a více rozevírá propast mezi extrémně chudými a extrémně bohatými, je dobře si připomenout, že odpovědností nás všech je garantovat ta nejzákladnější lidská práva jako je právo na důstojný život, zdravotní péči, spravedlivé pracovní podmínky a podíl na správě věcí veřejných lidem na celém světě,“ říká Tomáš Tožička, jeden z koordinátorů kampaně.

Dny proti chudobě probíhají od 13. září do 30. října 2008 ve 26 městech po celé ČR. Je připravena řada pouličních informačních akcí, happeningů, koncertů a promítání filmů s rozvojovou tématikou. Zároveň poběží také informační aktivity zaměřené na tisk, televizní a rozhlasové vysílání. Kampaň podporují desítky známých osobností na celém světě jako například Antonio Banderas, Penelope Cruz či Bono Vox, u nás jsou to mezi jinými Táňa Fischerová, Jan Kalousek a Tomáš Ujfaluši.

Hlavním letošním tématem Dnů proti chudobě je vývoj oficiální české zahraniční rozvojové spolupráce. Československo se společně s ostatními rozvinutými státy světa již v roce 1970 zavázalo ze svého rozpočtu každoročně přispívat na rozvojovou spolupráci částkou 0,7 % HND. Tento příslib se však zatím zdaleka nedaří naplňovat a současný závazek České republiky v rámci Evropské unie hovoří o 0,17 % HND do roku 2010 a 0,33 % HND do roku 2015. Výhled na příští dva roky však ukazuje, že se prostředky přidělené na rozvojovou pomoc nejenže nebudou zvyšovat, ale dokonce klesnou. Záměrem kampaně je poukázat na tyto sliby našeho státu a s přispěním veřejnosti působit na odpovědné instituce.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz