Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nevládní organizace upozorňují na nekontrolované rozšiřování pravomocí tajných a bezpečnostních služeb

10. 9. 2008 - PRAHA [Econnect/ Iuridicum Remedium]

Na 11. října 2008 plánují lidskoprávní organizace z celého světa společnou protestní akci proti nekontrolovanému rozšiřování pravomocí tajných a bezpečnostních služeb nazvanou Svobodu místo strachu (Freedom not fear). Globální protest je reakcí na v historii bezprecedentní prolamování práva na soukromí, které zesílilo zvláště v rámci tzv. celosvětového boje proti terorismu.

Po 11. září 2001 jsme tak ve zvýšené míře svědky plošného nasazování kamerových systémů, archivování údajů o mobilní a jiné elektronické komunikaci občanů, zavádění systémů sledování cestování a pohybu, provádění masových odběrů biometrických údajů pro národní databáze DNA.

Například povinné shromažďování dat o veškeré elektronické komunikaci (telefonních hovorech, užívání internetu a jeho služeb) je podle názoru občanského sdružení Iuridicum Remedium (IuRe) v rozporu s právem na soukromí zaručením Listinou i Evropskou úmluvou o lidských právech.

„Kromě toho, že stát tak považuje každého předem za podezřelého, znemožňuje zákon důvěrnou komunikaci např. mezi novináři a jejich informačními zdroji, lékaři a pacienty, právníky a jejich klienty, knězi a zpovědníky;“ říká Václav Mlynařík z IuRe.

„Neexistují přitom důkazy, které by svědčily o tom, že tato opatření opravdu pomáhají při vyšetřování trestných činů. Naopak, nashromážděná data mohou být zneužita ke sledování politické, obchodní a soukromé komunikace a následnému vydírání dotčených osob;“ dodává jeho kolega Marek Tichý.

Protesty se plánují ve všech zemích EU, navíc se připojí i mnohé země mimoevropské. V EU je toto téma více než aktuální - Evropský parlament v současnosti jedná o novele kontroverzní směrnice ES 2006/24, která před dvěma lety přikázala uchovávání záznamů o komunikaci všech Evropanů pro „možnou budoucí potřebu“. Orwellovský předpis čelí několika právním napadením u ústavních soudů či evropského soudního dvora; se stávající úpravou vyjádřili nesouhlas také mnozí teleoperátoři a internetoví provideři.

V Praze se na podporu protestu uskuteční pochod Prahou ve stylu karnevalu, doplněný předkarnevalovým workshopem v Milovicích. Nevládní organizace IuRe pak rámci Freedom not fear akcí uspořádá 11. října v pražském Cross Clubu workshop na seznámení s technikami ochrany soukromí na internetu, besedu a promítání dokumentů s tématikou soukromí a jeho ohrožení. K podpoře protestu vyzývá Iure i další české nevládní organizace, které se zabývají ochranou lidských práv.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz