Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve středu začíná 16. ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO

8. 9. 2008 - PLZEŇ [Econnect/ Mezinárodní festival Divadlo]

Ve středu 10. září začne v Plzni 16. ročník Mezinárodního festivalu DIVADLO. Ten bude zahájen dvěma výjimečnými představeními ze zemí bývalé Jugoslávie. Celkem se v Plzni od 10. do 18. září představí téměř 30 souborů – od klasické činohry až po tanec a alternativu.

Šest divadel přijíždí ze zahraničí, především z jižní Evropy - Chorvatska, Itálie, Slovinska, Srbska – a dále z Maďarska a Slovenska. K nejproslulejším patří Ateliér 212 z Bělehradu, Slovinské národní divadlo Drama Lublaň či Záhřebské divadlo mladých. Velkým zážitkem se stane v úterý 11. září od 15 hodin setkání s tvorbou Emmy Dante, jedné z nejoriginálnějších a nejrespektovanějších tvůrkyň současného italského divadla. Z České republiky se představí například všichni držitelé Cen Alfréda Radoka za inscenaci roku 2007 (Pražské komorní divadlo, Činoherní klub, Městské divadlo Brno), Divadlo Archa s „Odcházením“ Václava Havla, oceňovaná opera Národního divadla „Zítra se bude…“ či domácí plzeňská divadla.

Předvečer festivalu 9. září patří české premiéře nejnovějšího představení Divadla bratří Formanů „Obludárium“, které bude uvedeno do 20. září ještě devětkrát. Všechny jejich večery jsou v tuto chvíli ale již vyprodány.

10. září se od 14 hodin na podiu divadla Alfa představí Záhřebské divadlo mladých z Chorvatska s inscenací „Na druhou stranu“, která již hostovala v Bělehradě, Berlíně, Lublani, Podgorici, Kotoru, Vídni, a na divadelních festivalech v Sarajevu, Bruselu, Fribourgu, Nitře a Skoplji. Získala řadu cen na chorvatských soutěžních festivalech - mimo jiné se stala i inscenací roku. Záhřebské divadlo mladých je jedním z nejstarších a nejvýznamnějších chorvatských souborů zaměřených na nová díla domácích i zahraničních dramatiků a režisérů. Během posledních dvou sezon získalo Záhřebské divadlo mladých 27 ocenění na národních i mezinárodních festivalech.

V 17 hodin ve Velkém divadle vystoupí další vzácný host - srbské divadlo Ateliér 212, které do Plzně přiveze inscenaci Dušana Spasojeviće „Vymírání“. Divadlo vzniklo již v roce 1956 a bylo prvním místem ve východní Evropě, kde se v roce 1956 hrálo „Čekání na Godota“ Samuela Becketta. Velký úspěch této hry otevřel dveře mnoha dalším avantgardním hrám a autorům, jako byli Sartre, Faulkner, Ionesco, Camus, Pinter, Adamov, Rożewicz, Joyce, Jarry, T. S. Eliot, Vitrac, Shisgal, Kopit, Genet – ti všichni spatřili premiéry svých her před jugoslávským publikem právě zde. Pod vedením ředitelky Miry Trailović Ateliér proslul po celém světě.

O slavnostní zahájení od 19 hodin se v Komorním divadle postará Městské divadlo Brno s představením „Smrt Pavla I.“ režisérky Hany Burešové, které získalo Ceny Alfréda Radoka 2007 za inscenaci roku, za mužský herecký výkon a za hudbu Vladimíra Franze. Erik Pardus v roli Pavla I. byl oceněn také Cenou Thálie. Ve stejný čas začne v bývalé nádražní budově „Moving Station“ v Plzni, Jižní Předměstí projekt „Maršo Vorijla“ karlovarského Divadla Dagmar inspirovaný příběhy čečenských žen. Bohužel z důvodu zhoršeného technického stavu vodárny Na Homolce musel být zrušena prezentace práce workshopu Chabal 008 – Čistá voda rozpomínání centra Johan a sdružení Mamapapa.

Hlavní část festivalu uzavře v neděli 14. září opera Leoše Janáčka „Její pastorkyňa“ plzeňského Divadla J. K. Tyla, v níž se představí v hlavní roli Eva Urbanová.

K programu festivalu patří tradičně řada doprovodných programů – například premiéra scénického čtení vítězného textu soutěže Ceny Alfréda Radoka „Don Juan v posteli“ Miroslava Djablika ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla, besedy a setkání s režiséry. Význam festivalu i v zahraničním kontextu dokládá i to, že v Plzni proběhne druhá část setkání 25 zahraničních kritiků a ředitelů či dramaturgů divadelních festivalů spolupořádaného Divadelním ústavem (má přijet i prezident Mezinárodní asociace kritiků Yun Cheol Kim), kteří budou sledovat domácí divadla. Do 18. září na hlavní část festivalu naváže epilog, který letos nabídne velmi silný program pražských divadel: Činoherní klub, Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo, Divadlo Ungelt a Divadlo Na zábradlí. Více informací o programu festivalu a rezervace vstupenek na www.festivaldivadlo.cz. Vstupenky jsou v prodeji v pokladně Divadla J. K. Tyla v Plzni nebo na dobírku. Ceny vstupného 80 – 1000, - Kč. Všechna zahraniční představení budou uvedena s českými titulky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz