Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - občanský sektor
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

České sbírky na pomoc Tatrám dosahují milionových částek

26. 11. 2004
[Radio Praha] -


V České republice pokračují sbírky na pomoc slovenským Tatrám, kde vichřice zlikvidovala téměř polovinu lesů. Přírodní katastrofa, která je označována za nejhorší za posledních 100 let, si vyžádala dva lidské životy; jednou z obětí byl i český turista. Škody, které živel napáchal, se odhadují na několik miliard slovenských korun a obnova Tater potrvá několik desítek let. Jednou z organizací, která sbírku organizuje je ekologická Nadace Partnerství, jak potvrdil její člen Miroslav Bohdálek.

"Sbírku jsme zahájili v pondělí a lidé mohou posílat svoji podporu dárcovskými SMS. K dnešnímu dni nám jich poslali už 113 tisíc. To znamená, že celková podpora už je přes 3 miliony korun."

Jak probíhá koordinace se slovenskou stranou, komu budou peníze určeny?

"Sbírka probíhá ve spolupráci s nadací Ekopolis na Slovensku, která založila fond Tatry a z tohoto fondu bude financována efektivní obnova tatranských lesů. Takže ten výtěžek naší sbírky, kterou děláme v České republice, půjde do tohoto fondu Tatry, který samozřejmě má i jiné zdroje, další sbírky na Slovensku."

Tři miliony je obrovské číslo za těch pár dnů, čekal jste takový zájem?

"Jsme velice překvapeni a pokud vím, tak je to asi největší sbírka s ekologickou tématikou."

Za tuto částku lze vysázet až 30.000 nových stromů. Zájem o sbírku ukazuje, že Češi mají Tatry v oblibě a patří k jejich nejčastějším zahraničním návštěvníkům. S netradičním návrhem pomoci přišel také Tábor. Radnice jihočeského města oznámila, že za každého svého obyvatele věnuje Tatrám deset korun. Celkem tak na Slovensko odejde asi 370 tisíc. Zhruba stejnou částku darovalo i partnerské město Pardubice a řada dalších.

Celkově pracuje ve Vysokých Tatrách na 180 hasičů a řada dřevorubců. Z České republiky pomáhá například firma LESS z Bohdanče na Kutnohorsku. Jak uvedl místopředseda představenstva Jan Václavík, poslala 25 profesionálů a dva stroje.

"Ty se aktuálně podílejí na pročišťování horského silničního přechodu Čertovica. Jeden stroj se pak bude přesunovat na kalamitu na Balog a druhý by měl směřovat do národního parku, kde by se měl podílet na čištění cest a mám pocit, že bude uvolňovat i železniční trať."

To jsou nějaké speciální stroje?

"Harvestor je de facto nejmodernější lesnická technologie na těžbu, odvětvování a sortimentaci dřeva. Takovýto stroj nahradí řádově třicet kvalifikovaných lesních dělníků v plné výbavě."

Pokyny dostávají čeští dřevaři přímo z krizového štábu. Řada přístupových cest na vysokohorské chaty je nadále nesjízdná a dochází jídlo i palivo na topení. Odříznutá od světa zůstává například známá chata na Hrebienku, u Popradského plesa.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Ekologické stránky hostující na serveru Econnectu
Přehled všech stránek ekologických organizací, projektů a tématických stránek najdete zde.

Nové stránky:
Greenpeace - Akční tým
Spolek přátel koček a jiných zvířat
Ústav pro ekopolitiku
Automat
Biopotravina roku 2003
Brněnský železniční uzel na počátku 21. století
Stretegie udržitelného rozvoje - O nás? S námi!
Sovy do škol
World Carfree Network

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz