Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Děti Země prosadily snížení počtu brojlerů na nové velkofarmě ve Stálkách

29. 8. 2008 - PLZEŇ [Econnect/Děti Země]

Stavební úřad ve Vranově nad Dyjí vydal dodatečné povolení stavby nového velkochovu brojlerů v obci Stálky v lokalitě Křeslík. V tomto rozhodnutí na základě stanoviska Dětí Země omezil maximální počet chovaných brojlerů na 147.200 zvířat.

Zemědělské družstvo Petřín, které je provozovatelem velkochovu, původně navrhovalo chov 209.160 brojlerů, tedy asi o 30% více. Při tomto počtu zvířat by však neměla drůbež dostatečný počet krmítek a napáječek – na každé krmítko a napáječku by připadlo více brojlerů, než je maximální počet povolený vyhláškou.

Děti Země na tuto skutečnost upozornily v probíhajícím správním řízení. „Stavební úřad jednal velmi zodpovědně, když omezil kapacitu farmy tak, aby vyhovovala platné vyhlášce,“ komentuje kauzu Martin Hyťha z Dětí Země. „Příliš velký počet zvířat v halách a nedostatečný přístup ke krmení a napájení by vedl k utrpení zvířat. Ta mají ostatně ve velkochovech i za běžných okolností velmi špatné životní podmínky,“ dodává Hyťha.

Děti Země se zabývají kauzou velkochovu ve Stálkách již od roku 2005, kdy se poprvé vyjadřovaly v procesu posuzování vlivů na životní prostředí. V roce 2007 pak podaly odvolání proti stavebnímu povolení, neboť jim kvůli administrativnímu omylu v rozporu se zákonem nebyla umožněna účast ve stavebním řízení. Krajský úřad Jihomoravského kraje pak odvolání uznal a následovalo řízení o dodatečném povolení stavby, v němž Děti Země upozornily na nedostatečný počet krmítek a napáječek.

Snížení kapacity velkochovu ve Stálkách není jediným problémem, s nímž se Zemědělské družstvo Petřín potýká. V letošním roce uložil společnosti Úřad na ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši 590.000 Kč za kartelovou dohodu o cenách s některými dalšími chovateli brojlerů.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz