Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Komunitní nadace uspořádaly konferenci o dobročinných odkazech

27. 8. 2008 - PRAHA [Econnect]

Ve Velké Británii je jeden papoušek milionář, stejně jako tři kočky a osm psů. A to v Librách! Jak je to možné? Dědili. Jejich páníčkové na ně mysleli v závěti a zřídili pro ně dobročinný fond. Dobročinné závěti, ve kterých lidé odkážou část svého majetku na nějaký bohulibý účel, jsou na západ on našich hranic již léta běžná věc a stále jich přibývá. U nás se začínají objevovat první vlaštovky.

Komunitní nadace Euroregionu Labe se sídlem v Ústí nad Labem ve spolupráci s Komunitní nadací Prešov ze Slovenska pořádá od středy 27. srpna 2008 v Praze čtyřdenní setkání jedenadvaceti ředitelů a předsedů správních rad nejvýznamnějších amerických, kanadských a evropských komunitních nadací, které se bude věnovat právě tématu dobročinných odkazů v závěti.

„Pro mnoho amerických nebo britských nadací jsou odkazy v závěti významným zdrojem příjmu. Lidé v angloamerickém prostředí, zvláště ti movitější, dobře rozumějí tomu, co je to dlouhodobá investice a láká je představa, že jejich peníze budou k něčemu dobré i po jejich smrti. Účel si každý dárce vybere sám, stejně jako nadaci, která bude odkaz spravovat,“ uvedl Tomáš Krejčí, ředitel Komunitní nadace Euroregionu Labe. „Získávání odkazů ze závěti je ale zpravidla běh na dlouhou trať, a to je zřejmě hlavní důvod, proč mají relativně mladé komunitní nadace v kontinentální Evropě v tomto ohledu výrazně méně zkušeností,“ dodal Krejčí.

Otázky týkající se dobročinných odkazů ze závětí se v České republice v takto širokém fóru budou diskutovat poprvé. Tématu se nicméně od začátku roku systematicky věnuje Asociace komunitních nadací v České republice - A.K.N, která zatím stihla základní právní analýzu a zmapovala dosavadní zkušenosti. Na druhou polovinu roku chystá propagační kampaň pro veřejnost a mezinárodní odbornou konferenci.

Pražské setkání zastřešuje Transatlantic community foundations network, tedy Transatlatnická síť komunitních nadací, která sdružuje desítky komunitních nadací z celého světa. Z českých nadací se účastní Komunitní nadace Euroregionu Labe a nadace Via. Program je organizačně zajišťován německou nadací Bertelsmann Stiftung za finančního přispění americké nadace C. S. Mott Foundation.

Asociace komunitních nadací v České republice – A.K.N. vznikla v roce 2006. Jejím cílem je podporovat rozvoj komunitních nadací a organizací, které se komunitními nadacemi nebo nadačními fondy chtějí stát, podporovat jejich vzájemné kontakty a spolupráci a propagovat myšlenku působení komunitních nadací.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz