Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Která rostlina se stane Národní ohroženou rostlinou ČR?

22. 8. 2008 - PRAHA [Ekolist]

Milovníci rostlin se rozhodli upozornit na neradostnou situaci svých planě rostoucích oblíbenců. Jak říkají, politici i další veřejnost jim věnují méně pozornosti než třeba pandám, velrybám nebo ptákům. Mezinárodní organizace Planta Europa proto vyhlásila anketu o ohroženou rostlinu, která nejlépe vystihuje danou evropskou zemi nebo region. O tom, která rostlina se stane Národní ohroženou rostlinou České republiky, se rozhoduje právě teď.

V ČR soutěž organizuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK) společně s Přírodovědnou společností. Podle Alexandry Klaudisové z AOPK by se hlasování o české rostlině mělo uzavřít koncem letošního října. "Může se to ale protáhnout, protože o své rostlině rozhodují i další státy, a pokud by se to v nějaké zemi zdrželo, mohlo by se teoreticky i u nás hlasovat déle. Zatím ale počítáme s koncem října."

Zdůraznění skutečnosti, že v přírodě silně ubývá planě rostoucích rostlin, je hlavním motivem akce po celé Evropě. "Chceme přitáhnout pozornost veřejnosti ke květinám," přitakává Alexandra Klaudisová. Soutěž je tak pořádána i ve víc než deseti dalších evropských zemích, například v Německu, Francii nebo Rakousku. Inspirací se stala volba národní květiny ve Velké Británii, která si získala obrovskou popularitu mezi veřejností. "Tam o tom psali všichni, noviny, televize, mělo to velký ohlas," říká další z organizátorů české části kampaně Ladislav Hoskovec, šéfredaktor serveru Botany.cz.

V případě české ankety navrhl tým odborníků původně 25 druhů, jejich počet se však po následných konzultacích zúžil na 12 a z nich pak čtenáři serveru Botany.cz vybrali finálovou osmičku. Minulý týden potom začalo vlastní hlasování o Národní ohrožené rostlině ČR. Jaké druhy vlastně odborníci navrhovali? "Nešlo o endemity, tedy o rostliny, které rostou pouze u nás, ale snažili jsme se vybrat rostliny, které mají na našem území centrum svého výskytu, jsou nebo byly k vidění po celé ČR, zároveň ale v posledních letech nebo desetiletích výrazně ustoupily a staly se ohroženými. Jde o rostliny, které by mohli lidé znát, protože u nás byly hojné - jako třeba vstavač kukačka nebo mateřídouška," vysvětluje Alexandra Klaudisová.

ednotlivé rostliny pak získaly i své kmotry, kteří by je měli na veřejnosti prezentovat a obhajovat, proč stojí za to podpořit právě tu jejich rostlinu. Třeba hvozdík pyšný si vzal za svůj televizní moderátor Vladimír Kořen. "Je to krásná, dalo by se říct "načančaná" rostlina," komentuje svoje rozhodnutí na serveru Botany.cz. "Samo slovo mateřídouška jako by dýchalo něhou a vůní," říká zase o "své" mateřídoušce botanik a dlouholetý ochránce přírody Jan Čeřovský. Geolog a esejista Václav Cílek si vybral koniklec luční český. "Koniklec v sobě shromažďuje mnoho významů - tvrdá skála, na které roste, měkká voda pod skalou, vertikalita skály, horizontalita vody, daleký výhled, člověkem nevyužívaná krajina, do toho duby, jeřáby, skalní společenstva rostlin - je prostě reprezentantem něčeho mnohem krásnějšího, širšího, většího, než je on sám."

Botanik Václav Větvička, velký milovník růží, se stal kmotrem růže keltské. Dřív hojnou orchidej vstavač kukačka reprezentuje textařka Gabriela Osvaldová a hrušeň polničku herec Jaroslav Dušek. Kmotrem masožravé rosnatky okrouhlolisté se pak stalo dokonce celé občanské sdružení Darwiniana, tedy společnost pěstitelů masožravých rostlin.

Sama organizátorka Alexandra Klaudisová prý hlasovala pro hořeček mnohotvarý český, jehož kmotrou se stala moderátorka a malířka Iva Hüttnerová. "Je to právě jeden z druhů, které v posledních 50 letech ubývají kvůli velkoplošnému zemědělskému hospodaření," zdůvodnila pro Ekolist své rozhodnutí Alexandra Klaudisová. "Hořeček český má za sebou jeden z vůbec největších ústupů z české krajiny, roste na krátkostébelných lokalitách, na extenzivních pastvinách - a to jsou právě místa, která z české krajiny mizejí."

Vítězná Národní ohrožená rostlina ČR bude zveřejněna po ukončení české části hlasování. "Doufáme, že by na to mohla navázat nejen širší propagace mezi veřejností, ale třeba i intenzivnější zmapování jejího výskytu nebo plán, jak zajistit, aby z české krajiny dál nemizela," uzavírá Klaudisová.

Podrobné informace o všech osmi rostlinách a rozhovory s kmotry jednotlivých rostlin najdete na serveru Botany.cz. Samotné hlasování pak probíhá na adrese http://www.plantaeuropa.org/wuc/index_CRepublicasp.asp.


Jan Stejskal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz