Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Alternativa 2004: Festival plný jiné hudby

24. 11. 2004 - PRAHA [Unijazz/Econnect]

Koncertem legendárního souboru Dub Syndicate, který působí na britské reggae/dub scéně, začíná zítra v divadle Archa již 12. ročník pražského mezinárodního hudebního festivalu Alternativa. Ten patří mezi největší a nejvýznamnější akce svého druhu v Evropě a během deseti večerů představí zajímavé projekty a skupiny nejrůznějších žánrů a osobitých uměleckých projevů. Festival pořádá občanské sdružení Unijazz, které je jednou z organizací navazující na činnost bývalé Jazzové sekce.

Filosofie festivalu spočívá v maximální otevřenosti a snaze zachytit aktuální dění na světové alternativní scéně a přiblížit tak českému publiku hudbu, kterou jinde nemá možnost slyšet. Při výběru umělců je kladen důraz spíše na originalitu jejich tvorby a přínos hudebnímu světu než na stylová či zeměpisná omezení. A proto tu dostává prostor jak avantgardní rocková hudba, world music nebo jazz, tak i soudobá vážná hudba, hip-hop, dub či nejrůznější experimentální kříženci a odnože. A jelikož nejprudší vývoj v současnosti zaznamenává hudba elektronická, v programu letošního festivalu je nejvíce zastoupena právě ona.

Zřejmě nejproslulejším jménem v seznamu účinkujících se pyšní již více než dvacet let existující londýnsko-jamajská legenda reggae/dub scény, britský soubor Dub Syndicate. Členové této skupiny jsou průkopníky využití studiových zvukařských hrátek v živých vystoupeních a dodnes ve svém oboru patří k absolutní špičce. Kromě nich však Alternativa představí i další dlouholeté stálice alternativní hudby: svůj nový projekt bude prezentovat fenomenální bubeník a spolupracovník Ivy Bittové Pavel Fajt a chybět nebude ani dvojice Mikoláš Chadima a Pavel Richter, která tentokrát vystoupí společně s francouzským improvizačním duem Scrape.

Alternativa 2004 se nicméně orientuje především na nové talenty a vedle zavedených jmen se objeví celá řada možná méně známých, avšak velice nadaných umělců. To se týká především druhé poloviny festivalu, kterou lze chápat jako sondu do té nejsoučasnější experimentální líhně. V rámci křtu kompilace muteme.point.0například vystoupí hned dva uznávaní japonští skladatelé Yoshihiro Hanno a Aoki Takamasa, ale rovněž i první významnější český talent na této mladé scéně Michal Mariánek. Německo bude zastoupeno hned několika jmény. O možnosti propojení elektroniky a kytar nás přesvědčí Christian Kleine a také Thomas Morr, šéf známé berlínské značky Morr Music, a svou všestrannost jistě potvrdí i zpěvák a producent Enik či gramofonový kouzelník DJ Michael Rieger.

Velká očekávání jsou také spojena s koncerty americké post-rockové skupiny Jackie-o Motherfucker či sólových umělců Kevin Blechdom, Jason Forrest/Donna Summer či Max Tundra. Drtivá většina vystupujících si v Praze zahraje poprvé.

Nedílnou součástí programu festivalu Alternativa 2004 je rovněž soutěžní přehlídka mladých domácích hudebníků s názvem Malá Alternativa. Z více než padesátky zúčastněných souborů bylo vybráno pět nejzajímavějších a ty se během jediného večera pokusí svým koncertním výkonem přesvědčit odbornou porotu a získat hlavní cenu. Začínající muzikanti tak dostávají jedinečnou šanci svou tvorbu prezentovat před širším publikem a také upoutat pozornost přítomných novinářů. Alternativa 2004 ovšem zdaleka nenabízí jen koncertní vystoupení. Velmi zajímavým bodem programu je například ojedinělé propojení světa hudby a divadla – k premiéře loutkové hry Návrat divadla Matěj&Miloš poskytne živý doprovod skupina Skrytý půvab byrokracie.

Vývoj elektronické hudby a následně i její živé prezentace podmínil vznik nástrojů, které by umožňovaly její živé vytváření, manipulaci se zvukem a obrazem v reálném čase a přímou interakci s divákem/posluchačem. V současné době existuje celá řada softwarových nástrojů, které umožňují alternativní přístup ke tvorbě zvuku a obrazu - stavbu interaktivních hudebních nástrojů pomocí grafických i textových programovacích jazyků - a protože v rámci festivalu Alternativa se uskuteční koncerty laptopové, elektronické a jinak digitální hudby, mohou se zájemci zúčastnit také workshopů práce s nejmodernějším hudebním softwarem - MAX/Msp, Pure Data a Super Collider.

Festival Alternativa bude probíhat v divadle Archa, v klubu Matrix na Žižkově a v klubu Kaštan. Organizátorem festivalu je sdružení Unijazz, které vedle Alternativy pořádá také festivaly Boskovice a Babí léto i celou řadu dalších akcí a které rovněž stojí za kulturním měsíčníkem UNI. Za pořádání Alternativy byla Sdružení Unijazz v roce 1999 udělena žánrová cena Akademie populární hudby v kategorii etnická a alternativní hudba, další rok byl Unijazz na tuto cenu opět nominován. Festival byl v roce 2000 zařazen jako významná kulturní událost do programové struktury akce Praha – Evropské město kultury 2000.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz