Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ruské vojenské útoky devastují nejstarší národní park na Kavkaze

19. 8. 2008 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Jak vyplývá ze zpráv gruzínské vlády a očitých svědků, 15. srpna vypukly na několika místech Národního parku Boržomi-Karagauli lesní požáry. Jejich příčinou bylo zřejmě svržení zápalných bomb ruskými vojenskými vrtulníky. Oznámila to gruzínská nevládní organizace Zelená alternativa. Ta vyzývá mezinárodní veřejnost, aby se obracela na ruského prezidenta a požadovala zastavení ničení unikátních přírodních oblastí.

Podle zpráv organizace Zelená alternativa se rozsáhlé lesní požáry objevily bezprostředně poté, co území Národního parku Boržomi-Karagauli přelétávaly ruské vojenské vrtulníky. To ukazuje na použití zápalných bomb. Dne 18. srpna hlásily další požáry gruzínské hlídky zajišťující bezpečnost mezinárodního ropovodu Baku-Tbilisi-Džejchan, rovněž poté, co nad soutěskou Boržomi přelétly ruské vojenské vrtulníky. Požáry sílí a rozšiřují se, protože ruské vojenské síly okupují velkou část Gruzie, včetně hlavních silničních tahů. To brání gruzínským hasičům dostat ničivý oheň pod kontrolu.

„Založení lesních požárů v národním parku a vytváření obstrukcí pro hašení ohně potvrzuje, že ruská intervence jde mnohem dále, než jak by mohla vypadat lokální vojenská operace,“ řekla Manana Kočladze, ředitelka organizace Zelená alternativa. „Zdá se, že skutečným cílem je způsobit co největší škody civilnímu obyvatelstvu, ekonomice a přírodě. Je rovněž důležité si uvědomit, že útoky zápalnými bombami na Boržomi se odehrály bezprostředně poté, co prezident Medveděv podepsal dohodu o příměří,“ dodává Kočladze.

Na základě žádosti gruzínské vlády o pomoc, s níž se obrátila na sousední státy, se ozvalo Turecko a Ukrajina. Obě země vyjádřily svou připravenost poskytnout pomoc. Její podmínkou je nicméně zajištění bezpečného a včasného průjezdu jednotek hasičů územím ovládaným dosud ruskými ozbrojenými silami. Zda se podaří přimět Rusko ke splnění této podmínky, zatím není jasné.

Kvůli lesním požárům je ohrožena biodiverzita celého Národního parku Boržomi-Karagauli. Park, včetně vesnic a přilehlých oblastí, jsou zřejmě vážně poškozeny.

Boržomi-Karagauli byl prvním národním parkem vyhlášeným na Kavkaze podle mezinárodně uznávaných pravidel Světového fondu na ochranu přírody (WWF). V první zóně národního parku platí ochranný režim již více než sto let. Park zahrnuje původní lesy a subalpinské louky a poskytuje biotopy pro mnoho endemitů, vzácných a reliktních druhů živočichů. Jde například o místo s nejrozsáhlejšími lesy endemického druhu jedle východní.

Gruzínská vláda a společnost žádají v tiskovém prohlášení Zelené alternativy mezinárodní veřejnost, aby pomohla přesvědčit ruské vojenské síly k otevření pozemního a vzdušného koridoru, který by umožnil hašení lesních požárů pomocí všech dostupných prostředků. Zelená alternativa vyzývá, aby lidé psali prezidentu Ruské federace Medveděvovi a žádali jej o zastavení bombardování gruzínského území a umožnění zásahu hasičů v oblastech postižených lesními požáry.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz