Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Experti na česká ghetta hledají cestu z úředního labyrintu

18. 8. 2008 - PRAHA [Econnect/Člověk v tísni]

V úterý 19. srpna se v Praze sejdou naši přední odborníci na problematiku míst, která víc než ČR připomínají obrázky ze třetího světa. Životní podmínky jejich obyvatel, žijících v chudobě a sociálním vyloučení v desítkách českých měst, se nadále zhoršují. Snahy o odstraňování těchto ghett, ale ze strany úřadů trpí roztříštěností a krátkozrakými řešeními. Společnost Člověk v tísni proto iniciovala setkání, které má nastartovat cestu k lepší komunikaci úřadů i neziskových organizací.

"Jde vůbec o první setkání, kde budou společně konfrontovány nově vznikající koncepce sociálního začleňování. Dosavadní návrhy řešení jednotlivých resortů vznikaly doposud na sobě nezávisle a byly mezi sebou jen minimálně provázány. V praxi to pak často vedlo k tomu, že byly málo efektivní nebo úplně selhávaly," říká Karel Novák, ředitel Programů sociální integrace společnosti Člověk v tísni. Ta během programu představí výsledky projektu POLIS - tvorba a podpora nediskriminační sociální, vzdělávací a zaměstnanostní politiky, který v minulých letech řešil problematiku chudinkých ghett v Plzni, Bílině a Ústí nad Labem.

"V Bílině, kde žije okolo 500 až 800 sociálně vyloučených lidí, kteří jsou bez práce a výrazně zadlužení, se díky spolupráci města a neziskového sektoru podařilo umořit dluhy na nájmech. Díky tomu řada z těchto lidí našla lepší bydlení nebo si našla legální zaměstnání," popisuje koordinátorka projektu Petra Klingerová jeden z dosažených úspěchů.

Společný postup a větší spolupráce úřadů a dalších organizací je i téma úterního setkání expertů. "Právě koordinace činnosti jednotlivých resortů a neziskových organizací přímo v místě je při řešení otázky sociálního začleňování klíčová," vysvětluje Novák. Další nedostatkem je neinformovanost a z ní vznikající krátkozraká řešení, kterými se úředníci snaží problémy shodit ze stolu. "I když se všichni snaží věci pomoci, město pak například rozhodne, že byty, kde sociálně vyloučení lidé žijí, odprodá soukromníkovi. Ten jim zvýší nájem a problémy tím jenom narostou," upřesňuje Klingerová.

Prvního setkání nad novou koncepcí odstraňování sociálně vyloučených lokalit a dalších problematických míst se zúčastní zástupci ministerstva školství, vnitra a ministerstva pro místní rozvoj. Ke společnému kulatému stolu zasedne také Marek Podlaha, ředitel nově vzniklé Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách a zástupci společnosti Člověk v tísni.

Setkání s názvem "Systémové přístupy v sociálním začleňování na místní úrovni" se uskuteční v úterý 19.8 v prostorách Masarykovy koleje v Praze 6 (ul. Thákurova 1, Praha 6) od 9:30 do 15:00. Od 15:15 hod proběhne tisková konference, kde budou stručně prezentovány výstupy z jednotlivých příspěvků setkání.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti

www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz