Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

AIDS stále častěji postihuje mladé ženy

23. 11. 2004 -, BBC

OSN uvedla, že nemoc AIDS se stává čím dál častěji chorobou mladých žen. Ženy tvoří už skoro polovinu dospělých nakažených virem HIV, který způsobuje nemoc AIDS. Naprosto nejhorší je situace v Africe. OSN uvádí, že v oblasti subsaharské Afriky jsou virem HIV nakaženy tři čtvrtiny žen. V Karibiku mají mladé ženy dvakrát větší riziko, že se nemocí nakazí, než mladí muži.

Podle šéfa programu OSN pro boj s nemocí AIDS Petera Piota to má několik příčin. Jedním z nich je, že ženy jsou všeobecně z biologického hlediska při pohlavním styku náchylnější k nákaze. Svou roli hraje i fakt, že se ženy většinou nacházejí v podřadném postavení vůči mužům - často se stávají obětí znásilnění.

Počet nakažených v západní a střední Evropě se podle OSN pohybuje kolem 610 000, což je o 10 000 více, než činily odhady z roku 2003. Po celém světě žije více než 39 milionů lidí s virem HIV. OSN předpokládá, že letos zemřou na AIDS ve světě více než tři miliony lidí a dalších pět milionů se během letošního roku virem HIV nakazí, což je rekordní počet.

Evropa je výjimkou

Ze statistik OSN o AIDS se vymyká západní Evropa. Oproti ostatním oblastem světa jsou tu virem HIV nakaženy spíše ženy středního věku. Jen jeden ze tří případů nemoci AIDS se objevuje u lidí mladších 30 let.

Britská charitativní organizace Christian Aid varovala, že uspokojení z dostupnosti léků na nemoc AIDS v rozvojovém světě zastiňuje snahu zabraňovat šíření epidemie. Ve své nové zprávě organizace uvádí, že v chudších státech se sice daří rozdělovat více takzvaných antiretrovirálních léků, ale zahraniční dluhy jim nedovolují zajistit pro lidi odpovídající léčbu. Jako příklad uvádí Christian Aid Keňu, která utratí sedmnáctkrát víc peněz na hlavu na zaplacení dluhů než na léčení AIDS.

Další zpráva, kterou má zveřejnit OSN, očekává, že se situace zhorší, pokud se výrazně nezvýší investice.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz