Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Praha 6 ustupuje od mýcení parku v Thákurově. Kácení ale stále hrozí dalším ulicím.

15. 8. 2008 - PRAHA [Econnect/Arnika]

Praha 6 nejspíše ustoupí od plošného kácení parku v Thákurově ulici kvůli stavbě parkovacích míst. Vyplývá to z tiskového prohlášení radnice. Arnika však upozorňuje: Praha 6 je místem, kde se kácí nejvíce stromů v celém hlavním městě a Thákurova je jen špičkou ledovce. Ohroženy jsou další ulice.

„Je to optimistický vývoj. Park má vysokou hodnotu, je hojně navštěvovaný a kompenzuje vlivy intenzivní dopravy,“ komentuje úspěch mluvčí sdružení Arnika Kamil Repeš.

V kauze Thákurovy vzniklo už sedm znaleckých posudků. Technická správa komunikací, která má park ve své kompetenci, totiž požádala o povolení pokácet všechny stromy kvůli jejich údajně špatnému zdravotnímu stavu. Nezávislí odborníci ale došli k jiným závěrům. Tvrdí, že park byl dlouhodobě zanedbáván a o stromy se nikdo nestaral. Vzhledem k vysoké hodnotě stromů proto doporučují místo kácení stromů jejich pravidelnou údržbu.

Radnice Prahy 6 plánovala po vykácení parku jeho zúžení. Místo původních čtyř lipových alejí měly být nově vysazeny jen dvě. Prostor, který by vzniknul na okrajích parku, pak měl sloužit jako parkoviště. Dokazuje to urbanistická studie, kterou si objednala Praha 6.

„Stromy v Thákurově trpí dlouhodobou absencí péče. Už první znalecký posudek z roku 2001 konstatuje, že stromy jsou zanedbané,“ říká Kamil Repeš. „Kmeny a kořeny poškozují parkující auta. Lípy nemají ošetřené rány, chybí svázání větví, které by se mohly odlomit. Nezájem vlastníka dokazují také usychající nové stromy, vysazené místo těch, které byly již dříve pokáceny,“ dodává Repeš.

Správní řízení o pokácení parku v Thákurově, které vede odbor dopravy a životního prostředí Městské části Praha 6, bude pokračovat 2. září. Na tento den je svoláno místní šetření spojené s ústním projednáním věci. Pak zřejmě úřad vydá rozhodnutí.

V šesté městské části dnes podle Arniky dochází k nejrozsáhlejšímu úbytku stromů na území celé Prahy. Zatímco park v Thákurově bude zřejmě zachráněn, plošné kácení stále hrozí stromořadím například na třídě Jugoslávských partyzánů nebo v Terronské ulici. Kvůli výstavbě Městského okruhu má na území Prahy 6 padnout dalších tisíc stromů a čtyřicet tisíc čtverečních metrů keřových porostů.

„Deklarovaná snaha Prahy 6 ušetřit park v Thákurově ulici je chvályhodná, přestože radnice náhle prozřela až po silném odporu občanů a poté, co se do věci vložila občanská sdružení, bývalá poslankyně Táňa Fisherová a Česká inspekce životního prostředí. Opravdu dobrou zprávou by ale bylo, kdyby radnice začala přistupovat citlivě k veškeré zeleni na svém území,“ doplňuje mluvčí Arniky Kamil Repeš.

Park v Thákurově byl vysázen jako součást urbanistické koncepce Dejvic architekta Engela ve 20. letech minulého století. Původně byly kolem centrálního trávníku vysázeny ve dvou řadách aleje lip stříbrných. Bylo jich 54. Během doby byla část stromů vykácena bez toho, aby za ně byly dosazeny nové. Zatím poslední velké kácení proběhlo v roce 2006, kdy padlo sedm stromů. Dnes je v parku 32 osmdesátiletých lip a sedm lip vysazených v roce 2006.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz