Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Tvořivé dílny podporují kreativitu romské komunity

13. 8. 2008 - TOUŽIM [Econnect]

Několik desítek tvořivých dílen, jejichž cílem je podpořit kreativitu a odvahu tvořit mezi dívkami a ženami z Dobré Vody, zorganizovalo za dobu své existence občanské sdružení Český západ. Toto sdružení působí v místní romské komunitě od roku 2002 a možnost účastnit se tvořivých dílen nabízí všem obyvatelkám Dobré Vody 1-2krát měsíčně. Malování na sklo či keramiku, tiskání na látku, patchwork, pečení chleba, pletení košíků nebo výroba adventních věnců je jen krátký výčet toho, co se již mohly účastnice dílen naučit.

„Tvoření je v místní romské komunitě velmi oblíbené zvláště mezi ženami, ale některých tvořivých dílen se zúčastňují i muži. Ti, kdo se dílen účastní, mají možnost prožít, jaké to je, když z jejich rukou vzejde něco krásného a originálního, čím potom mohou ozdobit sebe, svůj byt nebo potěšit někoho jiného,“ říká Anna Dunčeková, komunitní pracovnice Českého západu, která některé tvořivé dílny v Dobré Vodě vede. „Navíc tyto dílny poskytují možnost romským a neromským ženám z Dobré Vody být a tvořit společně,“ doplňuje Anna Dunčeková.

Zatím poslední tvořivá dílna proběhla v Dobré Vodě minulý čtvrtek, kdy pod vedením lektorky Mgr. Kamily Součkové deset dívek a žen malovalo na hedvábné šátky. Tvořivé dílny vedou kromě pracovníků Českého západu i dobrovolnice a externí lektorky. Například umění ruční výroby šperků učí ostatní v Dobré Vodě Jana Siváková, 25letá žena z místní romské komunity, která z korálků dokáže vyrobit krásné náušnice, náramky a náhrdelníky. O tom, že se v Dobré Vodě tvořivost daří, svědčí i výrobky textilní dílny Českého západu, která zaměstnává právě místní romské ženy. Látkové tašky, kapsáře, zástěry, tuniky, ubrusy a prostírání je možné zakoupit v internetovém obchodě na adrese www.cesky-zapad.cz.

Občanské sdružení Český západ působí v romské komunitě v Dobré Vodě u Toužimi. Zde nabízí nebo zprostředkovává práci, pořádá vzdělávací a rekvalifikační programy, organizuje volnočasové aktivity pro děti i dospělé, zajišťuje individuální doučování dětí nebo poskytuje sociální služby. Mezi největší úspěchy sdružení patří výrazné snížení nezaměstnanosti v Dobré Vodě. Filosofií Českého západu již od roku 2002 je, že nedělá práci za druhé, ale snaží se o podporu samotných členů komunity takovým způsobem, aby naopak dokázali své osobní i společné problémy řešit vlastními silami a postupně uměli brát své životy do vlastních rukou.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz