Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Aktivisté budou sportovat za lidská práva v Barmě

13. 8. 2008 - PRAHA [Econnect/BCP]

Nezisková organizace Barmské centrum Praha uspořádá v sobotu 16. srpna 2008 od 15 hodin v pražském parku Stromovka před bývalou Šlechtovou restaurací veřejnou akci na podporu lidských práv v Barmě. V době, kdy probíhají olympijské hry v Pekingu bez ohledu na porušování lidských práv, mohou si navštěvníci vyzkoušet tradiční barmskou hru Činloun (anglicky "Chinlone") a také psání barmského písma.

Týmová hra Činloun spočívá v udržování proutěného míče co nejdéle ve vzduchu bez dotyku rukou. Hra Činloun, jež se hraje více než 1500 let a během té doby se vynalezlo přes 200 různých stylů kopání, je typickým barmským sportem, který je velmi oblíbený mezi lidmi a hraje se ve všech městech a vesnicích Barmy nejen kvůli cenové dostupnosti náčiní, ale také kvůli důrazu na rovnost, skromnost, spolupráci a vzájemný respekt. Principy hry jsou tedy diametrálně odlišné od principů barmského vojenského režimu a zahraniční politiky Číny podporující barmské generály.

Barmský lid po loňském krvavém potlačení "Šafránové revoluce" a po ničivém běsnění cyklónu Nargis v květnu letošního roku, kdy nebyl barmským režimem varován, a kdy režim bránil pomoci obětem jak bylo nutné, se nemůže účastnit Olympijských her jako lidé svobodných a prosperujících zemí. Barma před několika desítkami let byla nejbohatší země v celé oblasti jihovýchodní Asie a nepotřebovala pomoc ze zahraničí.

Plánovaná akce naváže na připomínkovou akci konanou 8. srpna 2008, při které členové a členky Barmského centra prezentovali více než 200 symbolických adopcí barmských vězňů a položili 180 svíček u památníku události 17. listopadu 1989 na Národní třídě. Zúčastnili se ji také zástupci organizace Člověk v tísni jako spolupořadatelé a zástupci tibetské komunity v ČR. Ministryně vlády České republiky pro lidská práva a
národnostní menšiny MUDr. Džamila Stehlíková na akci zdůraznila, že "Česká republika musí upozornit na porušování lidských práv v Barmě a na to, jakou úlohu v tom hraje Čína."


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz